Кламер БГ - Новини: За 70% от българите екологията и бизнес развитието са съвместими

За 70% от българите екологията и бизнес развитието са съвместими

Greenpool

|
Вт, 04 Март 2014г. 16:56ч.
За 70% от българите екологията и бизнес развитието са съвместими

Близо две трети от българите (70 на сто) смятат, че защитата на природата и икономическото развитие са съвместими, сочи национално проучване за нагласите към опазването на околната среда, проведено от "Алфа Рисърч" по искане на Международната природозащитна организация WWF.

Най-важният природен ресурс за българите са водите и реките, смятат 72% от анкетираните. Следват горите, планините и Черноморието и земеделските земи, показват резултатите от проучването, което се провежда за четвърти път от 2006 г. насам.

Изсичането на горите продължава да се посочва като най-сериозния проблем на българската природа, следвано от презастрояването на планините и Черноморието и незаконните строежи като цяло. Докато през 2011 г. строежите са притеснявали 21 на сто от запитаните, сега те са проблем за 46 процента от анкетираните.

71 на сто от участниците в анкетата са против строежи на нови ски лифтове, писти и други ски съоръжения в защитени зони на Пирин, Рила, Стара планина, Витоша и Родопите. Против нови строежи по Черноморието са 77 на сто от запитаните.

Тазгодишното проучване включи качествено нови въпроси и теми. Над 50% от българите заявяват, че за тях опазването на околната среда е важно, тъй като всеки човек има неотменно право на чиста природа. Най-големи очаквания и надежди за опазване на природата има към екологичните организации, сочат резултатите. Следват научните институти и местните власти. Анкетираните демонстрират най-малко доверие към бизнеса и политическите партии – съответно 13 и 10% вярват, че те полагат усилия за опазването на природата.

"Очевидно е, че българите са информирани за природозащитните приоритети в България и ясно идентифицират спешните нужди като замърсена и унищожена природа или некачествено управление на природните ресурси. Нашата работа занапред ще е да им помогнем да разберат кои са начините сами да задвижат механизмите – законодателни и институционални, които се прилагат, за да се спрат злоупотребите с природните ресурси“, коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

mediapool.bg