Кламер БГ - Новини: Ефектът от ОПОС: 4.81 т по-малко фини прахови частици във въздуха годишно

Ефектът от ОПОС: 4.81 т по-малко фини прахови частици във въздуха годишно

Greenpool

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 15:30ч.
Ефектът от ОПОС: 4.81 т по-малко фини прахови частици във въздуха годишно

Ефектът от ОПОС: 4.81 т по-малко фини прахови частици във въздуха годишно

С безвъзмездната помощ от 218 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) общественият транспорт в София, Враца, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе вече има модерни екологични превозни средства. Те не само са комфортни за пътниците, но и не замърсяват околната среда с въглеродни емисии.

Ефектът от изпълнението на проектите по ОПОС за подновяване на градския транспорт се изчислява на 4,81 тона годишно по-малко фини прахови частици в атмосферата.

Програмата насърчи големите общини да кандидатстват с проекти и финансира закупуването на общо 296 електрически автобуса, 60 тролея и 29 трамвая. Освен за новите превозни средства общините използваха средствата и за изграждане на трансформаторни постове и зарядни станции, с които да затворят цикъла. Някои населени места претърпяха генерална трансформация и съществуващите автобусни маршрути бяха изцяло заменени с електрически автобуси.

Градският транспорт е един от най-големите причинители на замърсяване на околната среда, поради което е необходимо постоянна подмяна на стария подвижен състав с модерни, екологични транспортни средства. Остарелите тролейбуси и автобуси използват голямо количество електроенергия/гориво за задвижване. Новите помагат за намаляване на емисиите на замърсители в атмосферния въздух, за по-малко шум и вибрации и пестят енергия.

mediapool.bg