Кламер БГ - Новини: ЕП одобри предсрочната ратификация на Парижкото споразумение за климата

ЕП одобри предсрочната ратификация на Парижкото споразумение за климата

Greenpool

|
Вт, 04 Окт 2016г. 15:27ч.
ЕП одобри предсрочната ратификация на Парижкото споразумение за климата

Предсрочната ратификация на Парижкото климатично споразумение от страна на Европейския съюз бе одобрено от Европарламента във вторник..

Вотът ще позволи на първите седем държави членки, които вече са одобрили подписания миналата година глобален договор, да не чакат останалите 21, а веднага да внесат документите си в секретариата на Обединените нации в Ню Йорк. Миналата седмица екоминистрите на страните членки решиха да сторят това до 7 октомври.

Гласуването в пленарната зала в Страсбург беше приветствано лично от генералния секретар на ООН Бан-Ки Мун.

"Окуражавам ви да надградите гордия ви завет и бързо да ратифицирате Парижкото споразумение. Това ще позволи на ЕС и неговите членки бързо да внесат ратификационните си инструменти. Китай и САЩ - двата световни източника на емисии, вече дадоха политическата си подкрепа. Това означава, че още днес прекосихме първата бариера за влизане в сила на споразумението с общо 62 държави", заяви Бан-Ки Мун..

Даденото одобрение от ЕП ще позволи Съветът на Европа официално да приеме решение чрез спешната писмена процедура, за да може ЕС да депозира инструментите за ратификация.

Седемте държави членки, които вече са завършили националните си процедури по ратификация са Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии.

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. До момента 62 страни, отговарящи за 51.89% от емисиите са депозирали в ООН своя инструмент за ратифициране. Европейският съюз е отговорен за около 12% от глобалните емисии на парникови газове.

Така Парижкото споразумение ще влезе в сила навреме за Конференцията за климатичните промени, планирана да се проведе в Маракеш от 7 до 18 ноември 2016 г.

mediapool.bg