Кламер БГ - Новини: Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си

Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си

Greenpool

|
Четв, 02 Юли 2015г. 19:46ч.
Глобалното затопляне принуждава гущери да сменят пола си

Климатичните промени са принудили вид австралийски гущери да променят пола си, сочи проучване на Университета в Канбера, публикувано в сп. "Нейчър" и цитирано от световин медии.

Според авторите на изследването, заради жегата е нарушена генетичната система за определяне на пола при брадатите агами (Pogona vitticeps), в резултата на което все повече мъжки се превръщат в женски.

Полът на много от гущерите се определя не само от хромозомите, но и от температурата, при която се излюпват оплодените яйца, са установили предишни експерименти, но за пръв път това е установено в дивата природа.

Артър Джордж и негови колеги от Канберския университет от 2003 г. наблюдават брадати агами на територията на щатите Куинсленд и Нов Южен Уелс и установили, че до 2011 г. делът на женските гущери, които са с мъжки хромозоми, но анатомично и физиологично са женски е нараснал от 6 до 22 процента.

Освен това тези "травестити" се оказали по-добри майки, излюпващи и способни да отгледат до два пъти повече яйца от оригиналните женски. "Превърналите се в майки бащи, се оказват по-добри майки", коментира Джордж.

Притеснителното за учените е, че потомството на женските с мъжки хромозоми е също само с мъжки хромозоми, което застрашава съществуването на женските хромозоми.

"За пръв път потвърждаваме промяна на пола при което и да е влечуго в естествена среда. Резултатите от изследването ни показват до каква степен екстремните климатични проявления могат да повлияят върху биологията на даден организъм", пишат в сп. "Нейчър" австралийските специалисти.

При някои влечуги, като например алигаторите и видове костенурки, полът се определя не от половите хромозоми, както при човека и други бозайници, а от температурите по време на инкубационния период. Досега при брадатите агами полът се е определял от половите хромозоми. Настоящото изследване разкрива при въпросния вид съвместно съществуване на двата начина за полово определяне, както и че геномът на тези гущери е чувствителен към климатичните промени.

mediapool.bg