Кламер БГ - Новини: Google Maps вече показва и най-екологичния маршрут в България

Google Maps вече показва и най-екологичния маршрут в България

Greenpool

|
Ср, 07 Септ 2022г. 18:41ч.
Google Maps вече показва и най-екологичния маршрут в България

Google Maps вече показва и най-екологичния маршрут в България

Приложението Google Maps предлага от сряда на шофьорите в близо 40 европейски държави, включително и в България, възможността да избират най-екологичния начин за придвижване, който може да им увеличи пътуването с десетина минути, но да им спести близо 30 на сто от разхода на гориво и да намали въглеродния отпечатък на екскурзията.

Вече Google Maps ще показва не само най-бързия, но и най-икономичния маршрут, освен ако той не е и двете. Само с няколко докосвания потребителите могат да видят относителната икономия на гориво и разликата във времето между двата маршрута и да изберат този, който е най-подходящ за тях.

Най-екологичните маршрути вече оказват влияние по целия свят. От въвеждането им в САЩ, Канада и Германия вече е изчислено, че са помогнали за премахването на повече от половин милион метрични тона въглеродни емисии, което се равнява на премахването на 100 000 автомобила от пътя.

Най-икономичният маршрут ще варира в зависимост от типа на двигателя на автомобила, посочват от Google. Например дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите двигатели, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране. Ето защо през следващите седмици шофьорите, използващи екологични маршрути в Европа, САЩ и Канада, могат да избират типа на двигателя си - бензинов или газов, дизелов, хибриден или електромобил (EV) - за да получат най-добрия маршрут и най-точните оценки на горивната или енергийната ефективност.

Google също може да дава и полезни съвети за по-устойчиво предвижване.

Ако имате електромобил, просто потърсете "EV charging station" (станция за зареждане на електромобил) в Google Maps, за да видите станциите за зареждане наблизо, заедно с полезни подробности като видове портове и скорости на зареждане. А за някои станции можете дори да видите дали зарядното устройство е налично в момента, за да избегнете чакането и да спестите ценно време.

Често най-устойчивият избор не включва автомобил, а Google Maps може да помогне да намиране на алтернативни начини за придвижване. Добавена е и повече информация за велосипедните маршрути, включително по-подробна разбивка на маршрута и дали по пътя ще има интензивен автомобилен трафик, стълби или стръмни хълмове. Може да се намерят и близки места за наем на велосипеди и електрически скутери в над 500 града по света, включително Барселона, Берлин, Лондон, Париж, Рим и много други.

Google Maps предлага и указания "завой по завой" за пешеходци. Функцията Live View може да показва стрелки и указания, ясно наложени върху картата. Освен това може да се прегледа пешеходния маршрут в Street View.

Google показва и хотели, сертифицирани за спазване на високи стандарти за устойчивост от определени независими организации като Green Key или EarthCheck. Те имат значка с екосертификат до името си, което показва техните екологични практики - от намаляване на отпадъците до енергийна ефективност и мерки за опазване на водата.

Тези функционалности са част от ангажимента на Google да даде възможност на 1 милиард души да се възползват от продуктите на Google до края на годината - като направи устойчивия избор по-лесен.

mediapool.bg