Кламер БГ - Новини: "Aвстрийският канцлер е лицемер". Румъния иска заедно с ЕС, ЕК и ЕП да съди Виена заради Шенген

"Aвстрийският канцлер е лицемер". Румъния иска заедно с ЕС, ЕК и ЕП да съди Виена заради Шенген

Европа

|
Вт, 26 Септ 2023г. 13:05ч.
"Aвстрийският канцлер е лицемер". Румъния иска заедно с ЕС, ЕК и ЕП да съди Виена заради Шенген

Марчел Чолаку, сн. ЕПА/БГНЕС

Румъния продължава да втвърдява тона към Австрия, която е последната държава, която я спира по пътя й към Шенген, и поиска заедно с ЕС, ЕК и ЕП да заведе дело срещу Виена в Съда на ЕС.

Българското правителство, което трябва да се справи и с резервите на Нидерландия, запазва спокойствие и остава в рамките на дипломацията в очакване на визитата на премиера Николай Денков във Виена в началото на следващия месец.

"Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес", каза румънският премиер Марчел Чолаку, визирайки ветото на Австрия срещу присъединяването на България и Румъния в пространството без граници.

Според него това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо.

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемате Румъния и България. Въпреки, че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, коментира Чолаку, цитиран от БТА.

Той потвърди, че Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО. Двама офицери на австрийската армия продължават да чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО.

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски служители до срещи на НАТО, премиерът каза: "определено“.

Той отново припомни, че Румъния губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство. По-рано транспортният министър Сорин Гриндяну съобщи, че става въпрос за разходите, направени от превозвачите поради факта, че страната не е влязла в Шенген.

Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира само от Австрия, докато резерви срещу България има и Нидерландия. Австрия е съсредоточена в проблемите с мигрантите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище. Нидерландия повече е съсредоточена в проблемите с правосъдието в България.

Ситуацията се усложни още повече, тъй като Нидерландия се управлява от служебно правителство до края на годината.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, но Австрия периодично потвърждава, че няма да промени позицията си.

mediapool.bg