Кламер БГ - Новини: Art Unplugged: Изкуството доставя удоволствия и знания

Art Unplugged: Изкуството доставя удоволствия и знания

Общество

|
Съб, 13 Март 2021г. 12:16ч.
Art Unplugged: Изкуството доставя удоволствия и знания

Каналът Art Unplugged (Необвързано изкуство) в Youtube убеждава зрителите си в удоволствието, което доставя изобразителното изкуство.

Автор на канала е художничката и куратор Боряна Корчева. В клипове по около 15 минути тя представя различни творци и артистични движения, като предлага своята често нестандартна гледна точка. Поднесени на директен и жив език, изпъстрен с хумор, клиповете дават богата информация и малко известни подробности за известни автори и творби на изкуството. Каналът е озвучен на английски език със субтитри на български.

"По мои наблюдения кръгът на ценителите на изкуството е много по-тесен от този на почитателите на музиката или на литературата – споделя Боряна. - "Аз не разбирам от изкуство" са думи, които чувам непрекъснато от образовани и културни хора. Рядко ще чуете някой да каже: "Аз не разбирам от музика, театър или кино". Всички изкуства са източник на удоволствие - нещо, което много хора пропускат. Започнах Art Unplugged, за да поправя това. Отделям много време за подготовка на съдържанието, сравнявайки източници на няколко езика. Но най-важното за мен е да ангажирам зрителите емоционално, като внеса човешки аспект в темата."

Корчева, която е филолог по образование, отдава специално внимание на добрия български превод на субтитрите, като подчертава, че българската публика е от голямо значение за нея.

"Филмчетата в Art Unplugged са забавни, често провокативни и сами по себе си са малки произведения на изкуството. Когато ги гледате, няма да се научите да рисувате, но ще разберете как да оценявате една художествена творба, кое е стойностното в нея. Ще ви дадат и идеи как да станете световноизвестен художник, без да можете да рисувате", смята Георги Шарабов, зам.-главен редактор в издателска група "Просвета", която ползва видеоклиповете на канала в своята електронна платформа е-просвета.

Преди да стане художник, Боряна Корчева работи като преподавател по арабски език, пиар консултант и медиен инструктор. Нейни работи са излагани в Обединените арабски емирства, САЩ, Бахамите, Испания и България.

Art Unplugged излиза с нов клип всеки две седмици.

Видеото, което публикуваме, хвърля малко светлина върху пазара на съвременното изкуство и неговите сенчести страни, както отбелязва Боряна Корчева при представянето му във Фейсбук:

mediapool.bg