Кламер БГ - Новини: 9 деца на почнали лекари и учители получиха стипендии от Фонда за децата на герои

9 деца на почнали лекари и учители получиха стипендии от Фонда за децата на герои

Общество

|
Ср, 30 Дек 2020г. 15:21ч.
9 деца на почнали лекари и учители получиха стипендии от Фонда за децата на герои

Още две деца ще получават пълни годишни стипендии от Фонда за децата на герои. Преди седмица Общественият съвет на дарителския фонд гласува първите 7 стипендии за деца на починали лекари и учители.

9-те деца ще получават по 500 лева на месец от началото на новата година - 6000 лв. годишно. Фондът беше основан през ноември като акт на съпричастност към децата на починалите от Covid-19 медици и учители и като подкрепа за образованието им.

Средствата се намират изцяло от дарения.

Общественият съвет на фонда се събра извънредно, за да одобри новите две стипендии. Те са на две деца на 12 г.

Преди четири месеца 12-годишното момче губи само за няколко дни баща си, дядо си и баба си, уважавани медици в малка община. Майката, също лекар, все още не може да преодолее шока от загубата.

Трагедията в семейството на другото 12-годишно момче оставя сами майката и детето, което страда от спастична церебрална парализа. Заради състоянието му -100% увреждане, майката не работи. Ден след смъртта на бащата, умира и дядото на детето.

Децата на фонда

През ноември млад лекар умира от корона вируса и оставя две малки деца – на 5 и 7 години.

На 9 и на 11 години две момчета губят майка си – учителка и художник, който помага на деца с образователни дефицити.

Заради карантината 13-годишно момиче дори не успява да се прости с майка си – учителка по английски.

3-годишно детенце вероятно ще помни баща си, 33-годишен преподавател по английски, чрез разказите на майка си.

16-годишно момче губи майка си, учителка, след като преди няколко години е починал и бащата.

Това са децата на фонда досега. Основателите му имат информация за още деца, загубили родител. Към кампанията се присъедини Националното сдружение на общините (НСОРБ), което помага за издирването и осъществяването на контакт с близките – когато те успеят да преодолеят първия шок.

Мисия

Целта на дарителския фонд е да осигури стипендии на децата, докато навършат пълнолетие или завършат средно образование. Финансовата подкрепа няма да запълни празнината, нито ще утеши децата, но чрез нея те и семействата им ще знаят, че са деца на герои и ще понесат малко по-леко материалните лишения, които загубата на родител в активна възраст неизбежно поражда.

За съжаление, децата на фонда вероятно ще се увеличават. За съжаление, лекарите, медиците и учителите са сред професионалните групи, в които жертвите на пандемията са най-много. Затова кампанията за дарения ще продължава година след година през следващите 10, 15, а може би и повече години – докато пандемията продължи и докато децата пораснат.

За по-малко от 2 месеца бяха събрани средствата за първите стипендии – благодарение на близо 400 дарители.

Фондът беше основан от Проект "За доброто" и учителя Петър Велков, с подкрепата на Фондация "Бикоуз: в помощ на благотворителността".

В Обществения съвет, който взе решенията за новите 2 стипендии, участваха председателят на съвета и на Проект "За доброто" Кремена Кунева, учителят Петър Велков, Жана Николова от Проект "За доброто", Веселина Йорданова от Фондация "Бикоуз", д-р Таня Андреева (педиатър, Човек на годината за 2020 с каузата "За истинска детска болница"), Никола Рахнев (създател на Гората.бг) и Нелиян Николова от V-Ray Chaos Group - представител на дарителите.

Големите дарители участват в заседанията на ротационен принцип с пълно право на глас при вземането на решенията и при проследяването на развитието на децата.

Фондът ще разказва за семействата на починалите лекари, медици и учители, без да разкрива имената и лицата на децата, за да ги предпази от непремерен интерес. Техните истории, както и всичко за дейността на фонда, можете да намерите тук: https://www.facebook.com/fondzageroi

Всеки желаещ може да стане дарител по един от трите начина:

С дарение по сметката на Фондация "За Доброто":

Райфайзенбанк (България) ЕАД

BIC код: RZBBBGSF

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

основание: Фонд за децата на Герои

Чрез Платформата.бг,

Фонда за децата на Герои - https://bit.ly/3qiCsbd

С DMS на номер 17777 с текст "DMS GEROI"

mediapool.bg