Кламер БГ - Новини: 89 нови случая и ново огнище на Covid-19 в ромския квартал на Перущица

89 нови случая и ново огнище на Covid-19 в ромския квартал на Перущица

България

|
Четв, 18 Юни 2020г. 13:26ч.
89 нови случая и ново огнище на Covid-19 в ромския квартал на Перущица

През изминалото денонощие са регистрирани 89 нови случая на коронавирус от 2054 взети проби, като областите Пловдив и София са с основен принос за големия брой новозаболели. За изминалото денонощие столицата е с 24 нови случая, а област Пловдив – с 12, като голяма част от тях се дължат на огнище в ромския квартал на Перущица, който беше блокиран в четвъртък сутринта. Това е трето активно в момента огнище в ромски квартал, след като предните дни бяха открити голям брой случаи в Кюстендил и Самоков. Ситуацията в Самоков остава усложнена, като за изминалото денонощие София област докладва 7 нови случая. Останалите нови случи по области са от Благоевград - 3; Варна - 1; Кърджали - 2; Кюстендил - 5; Ловеч - 4; Пазарджик - 4; Перник - 2; Плевен - 7; Разград - 2; Сливен - 4; Смолян - 7; Стара Загора - 3; Шумен - 1; Ямбол - 1.

Огнище в ромския квартал на Перущица сред евангелистка сбирка

Пет от общо 12 нови случая в област Пловдив за изминалото дененощие са в ромския квартал на Перущица и още двама от са от Раковски. Здравните власти предполагат, че масовото предаване на инфекцията е свързано с евангелистка сбирка, която се е провела преди дни в църква в ромския квартал, на която са присъствали над 50 души.

Първият регистриран случай е на 54-годишен пастор, който отишъл с оплаквания при личния си лекар, диагностициран е с пневмония и е бил изпратен за домашно лечение, но в последствие състоянието му се влошило и бил приет в Инфекциозното отделение на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. При изследването на контактните са открити още 7 души с коронавирус – петима от ромския квартал на Перущица и двама от Расковски .

Така в сряда ромският квартал "Запад" в Перущица осъмна блокиран с поставени КПП на входно-изходните пунктове. Полицейските патрули не допускат никой да влиза или излиза от махалата, в която живеят около 500 души. Полицейски бус разпръсква хората, събрали се на улицата. В квартала се е надигнало напрежение, тъй като част от хората не са били допуснати да отидат на работа. Около 20 души от заразените и семействата им са поставени под карантина.

Огнището в Кюстендил се разраства

Продължава да се разраства и огнището в ромския квартал на Кюстендил. За изминалото денонощие в Кюстендил са регистрирани 5 нови случая. Заради огнището в квартала движението в и извън него беше огринечено и беше въведено задължително носене на маски на открито и закрито.

Кварталът се дезинфекцира цялостно. Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи, че вчера са направени и изпратени към лаборатории 50 PCR-а и отделно са направени 400 бързи теста, така че огнищата са локализирани и местните власти се надяват да бъдат овладени съвсем скоро.

89 нови случая, трима починали

С новите 89 общият брой на случаите на Covid-19 у нас достигна 3542. Активни към момента са 1478 случая. 1880 са излекуваните, като 63 от тях са регистрирани за последните 24 часа.

В болници се намират общо 276 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 12 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.

С доказан коронавирус в България са регистрирани 329 медицински служители. През изминалото денонощие са установени три нови случая на заразени медицински сестри.

До момента у нас са починали 184 души с коронавирус. Три са новите смъртни случая за последното денонощие. Това са мъж на 41-годишният мъж, почивал на "Кайт къмпинг Градина", за който беше съобщено вчера и за който няма данни за съпътстващи заболявания; жена на 65 г. с диабет, както и жена на 60 г. със сърдечно и неврологично заболяване.

mediapool.bg