Кламер БГ - Новини: 60 детски градини и 30 училища ще се строят със 70 млн. лева от бюджета

60 детски градини и 30 училища ще се строят със 70 млн. лева от бюджета

България

|
Пон, 08 Юни 2020г. 16:54ч.
60 детски градини и 30 училища ще се строят със 70 млн. лева от бюджета

Поне 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат построени или разширени със 70 млн. лева от държавния бюджет до края на 2023 г. Това са целите на програма на Министерство на образованието и науката, публикувана за обществено обсъждане.

Според нея поне половината от средствата по програмата ще отидат за детски градини, а останалата част от сумата ще е за училища. Целта е да се преодолее недостигът на места в забавачките, за да се въведе реално и задължителното предучилищно образование за 4-годишните. Израждането или разширението на училища пък цели да се мине към една смяна на обучение.

Програмата беше анонсирана още при приемането на държавния бюджет за тази година, но приемането ѝ се задейства чак сега.

За парите за детски градини ще кандидатстват общините. Те могат да получат до 2 млн. лева за детска градина с до 4 групи и до 3 млн. лева за сграда за повече от 4 групи. Средствата покриват проектирането и изграждането на зданията или пристройките. Приоритетно ще се финансират проектите на общини, в които има най-голям недостиг на места в забавачките. По този критерий безспорно води Столичната община където тази година засега извън забавачките остават около 8000 деца.

Иначе ще се финансира изграждането или разширяването на детски градини в населени места с поне 20 места недостиг в градините. Приоритетно ще се класират проектите за места, в които въобще няма забавачки или недостигът е над 40 бройки.

Още преди няколко месеца министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че средствата ще отидат основно в големите общини, както и за няколко села с основно ромско население, в които няма градини, но пък има доста деца.

За построяването или разширението на училища могат да кандидатства общини, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта, към които има образователни институции, както и професионалните гимназии, които са държавни. За да се разглеждат предложените проекти, те трябва да са в населени места или райони или квартали в по-големи градове, в които в училищата не достигат поне 50 места. Приоритетно ще се отпускат средства за училища или пристройки, за които проектът е в по-напреднала фаза или пък се предлага по-голям процент на съфинансиране от кандидата.

Приоритетно ще се класират проекти за професионални гимназии от няколко области на обучение, сред които информационни технологии, хотелиерство и ресторантьорство, електротехника, машиностроене, електроника, строителство.

Обявяването на програмата идва в навечерието на поредния протест, който родители подготвят заради недостига на места в детските градини в София. Те вече се събраха веднъж на 1 юни, за да поискат план за ударно строителство на нови забавачки, а докато проблемът с местата се реши, настояват семействата на неприетите деца да получават ваучери, равни на държавната издръжка в градините. Към момента от Столичната община не одобряват искането за ваучери и смятат, че единственото решение на проблема е строителството на нови сгради по облекчени правила, които да позволят изграждането на здания с по-голям капацитет. За това правителството задейства промени в няколко наредби по настояване на местната власт. Бяха отпуснати и 15 млн. лева, с които да започне изграждането или обновяването на няколко детски градини в столицата.

Въпреки това родителите подготвят нов протест на 14 юни, този път пред Министерския съвет.

mediapool.bg