Кламер БГ - Новини: 6 години затвор за екстремизъм за журналист от беларуското бюро на "Свободна Европа"/"Свобода"

6 години затвор за екстремизъм за журналист от беларуското бюро на "Свободна Европа"/"Свобода"

Свят

|
Ср, 08 Юни 2022г. 18:12ч.
6 години затвор за екстремизъм за журналист от беларуското бюро на "Свободна Европа"/"Свобода"

Андрей Кузнечик

Беларуски съд осъди журналист на свободна практика, работещ за беларуското бюро на Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода", на шест години затвор по обвинения в екстремизъм, съобщи правозащитната организация "Вясна 96", цитирана от Ройтерс.

Процесът срещу Андрей Кузнечик, който беше арестуван миналия ноември, се проведе при закрити врата. Журналистът бе обвинен за създаване на екстремистка организация. Прокуратурата не разкри подробности за обвиненията и не е известно дали Кузнечик се е признал за виновен.

Съдът също засега не е отговорил на запитванията за коментар по темата.

Беларус категоризира финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" и други независими медии като екстремистки организации. Някои опозиционни медии дори бяха категоризирани като терористични организации.

В изявление президентът и главен изпълнителен директор на Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" Джейми Флай каза: "Андрей бе осъден по абсурдни обвинения по време на процес, проведен при закрити врата, който продължи едва няколко часа. Още повече, че обвиненията срещу него бяха повдигнати в края на май, повече от шест месеца след като той беше арестуван. Настояваме за незабавното освобождаване на Андрей".

Беларуските власти подеха кампания на репресии срещу инакомислещите от лятото на 2020 г., когато избухнаха масови антиправителствени протести. Според правозащитни организации повече от 1200 политически затворници все още са задържани в Беларус, включително 30 журналисти.

mediapool.bg