Кламер БГ - Новини: Над 51 000 младежи се явиха на матура по български език

Над 51 000 младежи се явиха на матура по български език

България

|
Вт, 22 Май 2018г. 12:20ч.
Над 51 000 младежи се явиха на матура по български език

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът и вярата" върху стихотворението "Вяра" от Никола Вапцаров. Това е последният компонент от матурата по български език и литература, на която днес се явиха над 51 000 дванадесетокласници.

Темата е 41-ия въпрос от матурата по български език и литература и не се съобщава при започването на изпита заради засилените мерки срещу преписване и изтичане на информация.

Останалите част от матурата се състои в 40 въпроса със затворени или отворени отговори, разделени в два модула.

Матурата по български език и литература е задължителна за завършването на средно образование. Резултатите от нея се признават от университети за прием в първи курс.

Освен зрелостниците на изпит по български език и литература в понеделник се явиха и близо 55 300 седмокласниците. Те също отговарят на въпроси и пишат преразказ върху непознат текст - откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич. Към него има и дидактическа задача.

С оценките от външното оценяване в седми клас се кандидатства за гимназия.

По-късно през деня тестовете и отговорите на въпросите от двата изпита бяха публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката. Страницата се срина временно.

Резултатите от външното оценяване за седмокласниците ще са готови до 6 юни, а от матурите – до 13 юни.

Тест и отговори на матурата по български език и литература:

Тест и отговори на изпита по български език и литература за 7-и клас:

mediapool.bg