Кламер БГ - Новини: 400 джихадисти задържани при опит да напуснат последния анклав на "ИД" в Сирия

400 джихадисти задържани при опит да напуснат последния анклав на "ИД" в Сирия

Свят

|
Ср, 06 Март 2019г. 18:22ч.
400 джихадисти задържани при опит да напуснат последния анклав на "ИД" в Сирия

Около 400 джихадисти от "Ислямска държава" (ИД) бяха задържани при опит да напуснат последната зона на съпротива на групировката в Сирия, съобщи за Франс прес високопоставен представител от антиджихадистките сили.

Притисната на по-малко от половин квадратен километър в село Багуз, провинция Дейр аз Зур, ИД е мишена на настъпление на Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от оглавената от САЩ международна коалиция.

Няколко хиляди души вече напуснаха последния анклав на ИД тези дни. Сред тях са бойци на групировката, които са се предали.

Около 400 джихадисти от ИД направиха опит да избягат от Багуз снощи с помощта на трафикантска мрежа, която се опитала да ги изведе и превози до отдалечени райони, каза за АФП представител на СДС, поискал да остане анонимен.

Той уточни, че джихадистите - сирийци и чужденци от различни страни - са се опитали да избягат пеша, но били задържани от СДС.

Близо 58 000 човека, главно членове на семействата на джихадисти, са напуснали от декември последния анклав на ИД в Източна Сирия, според Сирийския център за наблюдение на човешките права. Мониторинговата организация съобщи и за задържани над 6000 джихадисти.

Дори докато се предават, роднините на джихадистите от последния анклав на ИД се държат предизвикателно. Гневни цивилни, напускащи Багуз, възхвалявали днес екстремистката групировка и скандирали "Ислямска държава" ще пребъде!", разказаха кореспонденти на Асошиейтед прес.

Днес няма боеве, за да се даде възможност за евакуация. Журналисти на АП на място казват, че хората напускат с пикапи, мотоциклети и пеша. Много от бягащите са жени и деца на бойци от ИД.

Гневни жени, пристигнали в създадената приемна зона в пустинята, където са проверявани от СДС, се държаха днес агресивно и предизвикателно, славеха ИД и крещяха ядосано срещу журналистите.

Тридесетгодишна иракчанка каза, че едномесечното й бебе, което било болно, е починало през нощта от студ. "Напуснах само за да я лекувам", каза тя, кълнейки СДС.

Друга 30-годишна жена, Лубна от сирийския град Ал Баб, каза, че е избрала да напусне, но мъжът й решил да остане. Тя заяви, че той ще се бие до край и е готов да се самовзриви. Лубна каза, че едва ли ще види съпруга си повече и че ще отгледа и възпита петте си деца да станат джихадисти.

mediapool.bg