Кламер БГ - Новини: Мерките срещу коронавируса у нас давали ефект, трябвали още малко усилия

Мерките срещу коронавируса у нас давали ефект, трябвали още малко усилия

България

|
Нед, 17 Май 2020г. 09:59ч.
Мерките срещу коронавируса у нас давали ефект, трябвали още малко усилия

Нови 36 случая на заразени с коронавирус са установени в България в събота, 16 май, а общия брой на заразените достигна 2211. Увеличението за деня е с 1.5%.

От новите случаи на заразени най-много са в София и областта – 10. Останалите са по 6 в Ямбол и Пазарджик, по 3 в Благоевград, Плевен, Пловдив, по 2 в Сливен и Смолян и 1 в Русе.

Починалите са се увеличили с трима и вече са 108. Сред тях е и 31-годишен мъж с диабет, който е приет в болницата в Ямбол в тежко състояние. Починали в събота са и двама пациенти на "Пирогов" – 74-годишен мъж с исхемична болест и инфаркт, и 66-годишна жена с перитонит и сърдечна недостатъчност.

Излекуваните от Covid-19 , нас до момента са 598.

Дневните данни за развитието на епидемията бяха изнесени в неделя от шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който говори от името на Националния оперативен щаб. Той изнесе и данни за развитието на епидемията, които доказвали, че мерките имат ефект и се нужни още малко усилия и спазване на социална дистанция и поддържане на хигиена, за да се види светлина в тунела.

Кантарджиев добави, че заразените медици са общо 240 или 11% от всички случаи. Установени са 7 нови случая, от които 4 са в София, 2 в Пазарджик и 1 в Кнежа.

Децата с коронавирус са 6 на сто от заболелите.

Проф. Кантарджиев обясни, че в някои от областите и местата с много заразени случаите в последните дни са малко, въпреки че се правят много изследвания. "Едно от най-големите ми удоволствия е когато гледам колко много изследвания са направени, а почти няма положителни. Почти няма болни в социалните домове. В болниците случаите са сведени до минимум. Това удоволствие не могат да го изпитат тези, които казват, че само плашим", коментира Кантарджиев.

Той даде данни за развитието на епидемията, които според него доказват, че мерките, взети в страната са били адекватни и навременни и дават резултати. Целта на изнасянето на тези "аналитични данни" била да се отговори на хората, които казвали, "че само плашим".

Като доказателство за ефективността на мерките Кантарджиев цитира данните за т. нар. 14-дневна забляемост или за разболелите се в период от две седмици. На 2 април този показател е бил 4.5 души на 100 000 население. "В началото на май беше 10.7. Благодарение на това, че съвестните граждани спазват мерките, а те са навременни, адекватни и дозирани сега показателят е 7.8", коментира Кантарджиев.

Той даде информация и за т. нар. ефективно репродуктивно число или колко души заразява един болен. "При грипа 1 заразява 1.5-2 души. При коронавирусната инфекция, ако няма контрол и мерки, това число е 3. Когато то е по-малко от 1, епидемията гасне. Сега у нас е 0.8 – 1.2 това. В последните две седмици го поддържаме около 1", обясни проф. Кантарджиев. Добави, че в първите седмици на епидемията то е било 1.7, а в началото на май 1.17.

"Ако с малко усилия на обществото и спазване на мерките, хубавото време, обърнем числото да е по-малко от 1, виждаме светлината в тунела на тази епидемия", каза Кантарджиев.

Според данните се увеличава и времето на удвояване на случаите, което също е след следените показатели. "Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-бавно се развива епидемията. В началото – след първите случаи, времето беше 10 дни, после стана 12, а сега вече е над месец. Изводът – мерките дават своята ефективност въпреки критиките и това, че плашим, но още са необходими усилия да се спазват отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място", обясни Кантарджиев.

mediapool.bg