Кламер БГ - Новини: 23 починали и 587 нови случая на Covid-19 за денонощие

23 починали и 587 нови случая на Covid-19 за денонощие

България

|
Вт, 13 Окт 2020г. 11:42ч.
23 починали и 587 нови случая на Covid-19 за денонощие

За изминалото денонощие бяха регистрирани нови 587 случая на Covid-19 при 4 320 PCR теста, като положителните проби са 13.6%. Регистриран бе и най-високият брой починали от началото на епидемията – 23 души за денонощие, с което общо жертвите достигнаха 915 души. Според Министерството на здравеопазването високите стойности днес се дължат на забавено отчитане от предходните дни – неделя и понеделник.

С близо 600 нови случая за денонощие обаче страната ни се връща към тенденцията от края на миналата седмица, когато бяха отчитани по 500-600 нови случая. Най-много са новите случаи в София – 173. Другите областни градове с голям брой случаи са Благоевград - 51; Бургас - 42; Варна – 34, Пловдив – 56,

Стара Загора - 31; Търговище - 24; Кърджали - 17 , Хасково – 16,

Сливен – 14, Ямбол - 14.

Пациентите в болница са 1221, като от тях 65 се намират в интензивни отделения или клиники – с трима повече спрямо понеделник като се има предвид и високия брой починали, макар да не е ясно точно колко са от последното денонощие и колко са подадени по-късно в информационната система.

За изминалото денонощие са регистрирани 19 нови случая на заразяване при медицински персонал. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 19. От тях 10 са установени при лекари, 3 - при медицински сестри, 1 - при санитар, 1 - при фелдшер и 4 - при друг медицински персонал.

МЗ: Високите стойности са с натрупване, системата не е претоварена

На този фон от МЗ за пореден път отхвърлиха необходимостта от налагането на допълнитени противоепидемични мерки. "На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно", каза във вторник пред БНТзаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Той допълни, че засега системата не е претоварена. В страната са определени 8400 легла за пациенти с Covid-19. А от тях са заети малко над 1200.

"Под контрол е развитието на заболяването. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни", каза той. По думите му това е причината епидемиолозите да не ползват като база за анализите си ежедневните данни, а 14-дневни отрязъци.

"Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус", заяви Пенков.

mediapool.bg