Кламер БГ - Новини: 14 ученици стигнаха до финала на състезанието по правопис "Пазим езика си"

14 ученици стигнаха до финала на състезанието по правопис "Пазим езика си"

България

|
Пет, 10 Май 2019г. 12:41ч.
14 ученици стигнаха до финала на състезанието по правопис "Пазим езика си"

На финала на състезанието по правопис "Пазим езика си" ще се явят 14 ученици, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата. В него участваха 4500 деца от почти всички области в страната.

Състезанието се организира от гражданското сдружение "Живата вода на България", чиито председател е Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев.

В състезанието, което се организира за втора година, участват деца от V и VІ клас. На финала във всяка от двете възрастови групи се класират седемте най-добри ученици от първия кръг. Те са от Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново.

Заключителният кръг е на 11 май от 9 часа в театралната зала "Алма Алтер" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Знанията на децата ще бъдат проверени от експертно жури пред родители, учители и гости. Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от Софийския университет, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Състезателите ще трябва да се справят с две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.

mediapool.bg