Кламер БГ - Новини: 14 страни се разбраха за механизъм за разпределяне на спасени в морето мигранти

14 страни се разбраха за механизъм за разпределяне на спасени в морето мигранти

Европа

|
Вт, 23 Юли 2019г. 14:18ч.
14 страни се разбраха за механизъм за разпределяне на спасени в морето мигранти

Четиринадесет европейски страни дадоха съгласието си за създаването на "механизъм за солидарност", целящ разпределянето на спасени в Средиземно море мигранти. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

"По принцип на този етап 14 страни членки са дали съгласието си за френско-германския документ. Осем от тези 14 са предприели активни действия по участието си", заяви Макрон след среща с Върховния комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди и Карвальо Ферейра Виторино, директор на Международната организация по миграция. Срещата се състоя във френското президентство.

Осемте "активни" страни са Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Литва, Португалия, Хърватия и Финландия, съобщи президентството, без да уточнява имената на другите шест страни.

Споразумението беше сключено на работна среща за миграцията в Средиземно море, която се проведе в понеделник в Париж. Присъстваха представители на всички европейски страни.

Целта на тази среща беше, според информиран източник, през септември в Малта да бъде подписано споразумение за механизъм, позволяващ по-голяма ефективност и по-хуманно отношение при пристигането на мигранти през Средиземно море. Очаква се то да бъде подписано от между 12 и 15 страни.

Подканвани от Париж и Берлин, министрите са решили да сключат съюз от доброволно участващи страни, които системно ще си разпределят спасените мигранти без мъчителни преговори след всяко спасяване. Механизмът предвижда търсещите убежище да бъдат разпределяни възможно най-бързо, като в замяна Италия и Малта ще отворят пристанищата си.

"Консолидирахме механизма за разпределение в краткосрочен план, но искаме да стигнем по-далеч", заяви Макрон.

Френското президентство съобщи, че се предвижда и ускоряване на връщането на мигранти, които нямат право на убежище. Това обаче е сложна задача, тъй като изисква сътрудничеството на страните.

Макрон изрази надежда, че всички страни членки ще се включат в механизма, като отново го свърза с разпределянето на част от структурните фондове на ЕС.

От страна на Италия оценката е, че на срещата в Париж не се е стигнало до изработването на обща линия, съобщават правителствени източници в Рим.

mediapool.bg