Кламер БГ - Новини: 13 академици, бизнесмени и журналисти са арестувани в Турция

13 академици, бизнесмени и журналисти са арестувани в Турция

Свят

|
Пет, 16 Ноем 2018г. 19:23ч.
13 академици, бизнесмени и журналисти са арестувани в Турция

Турската полиция арестува в петък 13 академици, бизнесмени и журналисти по обвинения, че са последователи на намиращия се в затвора правозащитник Осман Кавала, обвинен в опит за сваляне на правителството през 2013 г.

Полицията предприе операции в Истанбул и още три окръга в страната.

Според информация на Анадолската агенция силите на реда издирват още седем души, свързани с асоциацията на Осман Кавала.

Асоциацията е заподозряна в опит за сваляне на правителството чрез създаване на "хаос и безредици" чрез намеса в усилията за разширяване на вълната от антиправителствени протести, които започнаха в Турция през лятото на 2013 г. и са достигнали кулминацията си през лятото на 2016 г. с неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Според турските власти Кавала е използвал асоциацията, както и фондация, която е оглавявал, за финансиране на усилията за разрастване на протестите.

Кавала бе задържан през октомври миналата година и поставен в предварителен арест в очакване на съдебния процес.

Сред задържаните в петък са проф. Тургут Тарханлъ от истанбулския университет Билги, проф. Бетюл Танбай от университета Богазичи, както и журналистката Чигдем Матер.

Те са били разпитвани за връзките си с Анатолската фондация за култура, основана от бизнесмена филантроп Осман Кавала.

Президентът Ердоган нарича Кавала "турския Сорос", сравнявайки го с американския милиардер Джордж Сорос, който чрез фондациите си финансира различни програми за образование, здравеопазване, правосъдие и медии по целия свят. Проправителствените медии в Турция обвиняват Осман Кавала, че участва в конспирации срещу правителството.

Правозащитните организации "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" призоваха за незабавното и безусловно освобождаване на Кавала в изявление, огласено по повод навършването на една година, откакто той е в затвора. Досега не е издаден обвинителен акт, който да изяснява в какво точно е обвинен Кавала, бе посочено още в изявлението, информира агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз призова турските власти незабавно да освободят всички, които са били арестувани без съдебен процес.

"Повтарящите се арести на критични гласове и продължаващият широкоразпространен натиск върху представители на гражданското общество противоречи на заявената от турското правителство привързаност към човешките права", се казва в изявление на европейската външнополитическа служба, оглавявана от Федерика Могерини.

Отделно от това турската полиция арестува в петък 86 човека, повечето от които бивши служители на военновъздушните сили, по обвинения за връзки с движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ. В цяла Турция се провеждат полицейски операции за издирване на още 100 човека, които са обвинени в същото, съобщи Анадолската агенция.

Чистката в армията след неуспешния военен преврат надхвърля 15 хил. души. Още хиляди хора бяха уволнени и арестувани по обвинения, че са свързани с Гюлен, който според турските власти стои зад опита за преврат.

mediapool.bg