Кламер БГ - Новини: 126 трети дози ваксини са поставени досега, над половината са във ВМА

126 трети дози ваксини са поставени досега, над половината са във ВМА

Коронавирус

|
Вт, 28 Септ 2021г. 14:43ч.
126 трети дози ваксини са поставени досега, над половината са във ВМА

126 трети дози ваксини са поставени досега, над половината са във ВМА

Трета доза ваксина срещу Covid-19 са поставени на 126 души към 11 часа на 28 септември, сочат данните на Националната здравно-информационна система (НЗИС). Официално поставянето на трета доза ваксина на определени рискови групи започна в петък, 24 септември, когато първи се реимунизираха началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и 11 негови колеги. Още 60 души получиха трета доза преди ден във ВМА, т.е. над половината от приложените трети дози са във ВМА. Във вторник и бившата окръжна болница "Света Анна"

и Александровска болница също съобщиха, че във ваксинационните им пунктове се поставя трета доза ваксина.

По инфорамция на МЗ поставените досега 126 дози са приложени в медицински центрове, имунизационни пунктове в РЗИ и от общопрактикуващи лекари. До този момент трети дози са поставени в областите София, Бургас, Пловдив, Варна, Плевен, Враца, Кюстендил, Шумен и Ямбол.

Поставянето на трета доза у нас се опира на препоръки на Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, който на 23 септември даде насоки кои групи да бъдат обхванати с бустерната доза.

Заради липсата на изрична заповед на здравния министър и докато се чака официално регулаторно одобрение от Евпорейската агенция по лекарствата (ЕМА), обаче, някои лекари и лечебни заведения засега се въздържат от реимунизация.

Решението на ЕМА за бустерната доза от ваксината на Pfizer/BioNtech се очаква в началото на октомври.

Редица страни в ЕС вече разрешиха подсилващите имунизации без да дочакат официалното решение на европейския регулатор.

Съгласно препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката трета доза от ваксината на Pfizer/BioNtech ще се поставя на:

имунокомпрометирани пациенти: с ХИВ/СПИН, с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; на хемодиализа; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

хора в домове за възрастни и социални институции за настаняване от резидентен тип;

медицински персонал с висок риск от заразяване;

възрастни над 65 години;

хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

mediapool.bg