Кламер БГ - Новини: 12 убити при портести в Иран

12 убити при портести в Иран

Свят

|
Пон, 01 Ян 2018г. 18:17ч.
12 убити при портести в Иран

По време на протести в Иран са загинали 12 души в цялата страна, включително и в новогодишната нощ. Силите за сигурност са отблъснали "въоръжени протестиращи", които се опитали да превземат полицейски управления и военни бази, предаде Асошиейтед прес, цитирайки държавната телевизия.

"Някои въоръжени протестиращи се опитаха да превземат полицейски участъци и военни бази, но срещнаха сериозен отпор от силите за сигурност", заяви телевизията. Тя не уточни къде са станали атаките, отбелязва АП.

Протестите в Иран избухнаха в четвъртък и са провокирани от икономическите проблеми в страната. Досега властите признаха за четири жертви.

Двама от демонстранти са убити снощи по време на антиправителствени протести в град Изех в Югозападен Иран, съобщи местният депутат Хедаятолах Кадеми за агенция Илна, предаде Франс прес. "Жителите на Изех протестираха, както и други в страната, срещу икономическите трудности. За съжаление, двама души бяха убити, а други двама - ранени", каза той, като добави, че не знае дали изстрелите са дошли от силите на реда, или от демонстрантите.

Снощи други двама души загинаха в Доруд, Западен Иран, при инцидент, непряко свързан с демонстрациите, предаде Франс прес. Протестиращи отвлекли пожарен камион и катастрофирали.

Други двама души бяха убити в събота вечер в същия град.

Иранският президент Хасан Рохани коментира, че обществото е недоволно от икономическите проблеми, но добави, че властите няма да се поколебаят да предприемат мерки срещу тези протестиращи, за които сметнат, че нарушават закона.

На сайта на държавните радио и телевизия се съобщава, че социалните медии в страната са временно ограничени като предпазна мярка. Тя беше наложена, след като през последните дни се появиха видеоклипове в социалните мрежи, които твърдяха, че показват протестиращи, атакуващи полицейски участъци. Други видеоклипове показаха демонстранти, които протестират мирно и приветстват полицаите. Иранските власти обаче отрекоха да са ограничавали социалните мрежи.

Американският президент Доналд Тръмп за пореден път коментира протестите в Иран със съобщение в туитър. Държавният глава на САЩ смята, че е "дошло време за промяна за Техеран", а иранският народ е "гладен за свобода".

"Репресиите срещу великия ирански народ продължават от много години. Те са жадни за храна и за свобода. Едновременно с човешките права изтича и богатството на Иран. Време е за промяна!", обяви Тръмп.

От руското външно министерство обявиха, че безредиците в Иран са "вътрешни работи", а намесата на външни фактори е "недопустима и дестабилизира обстановката", предаде ТАСС. В позицията се изразява и надежда, че ситуацията ще се развие без повече кръвопролития.

mediapool.bg