Кламер БГ - Новини: 127 са вече случаите на Covid-19 в България (обновена+видео)

127 са вече случаите на Covid-19 в България (обновена+видео)

България

|
Пет, 20 Март 2020г. 20:50ч.
127 са вече случаите на Covid-19 в България (обновена+видео)

Нови 17 положителните проби за коронавирус са регистрирани в петък у нас, с което общият брой на случаите достигна 127, обяви в петък следобед началникът на оперативния щаб срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски.

От общо направени 129 проби в страната, от ВМА има 6 положителни, от Националния център по заразни и паразитни болести – 7, в Стара Загора пробите са отрицателни, а от направените във Варна положителните резултати са 4, като те идват от Добрич, каза Мутафчийски.

С Добрич областните центрове, в които има установени случаи на коронавирус, стават 10.

Мутафчийски съобщи, че пациентите са в добро състояние и не изискват някакви специални мерки към тях. От тези, които са в болница, най-тежко е състоянието на интубирания болен в "Пирогов".

Потвърдена е и положителната проба на пациентът-беглец от "Пирогов", който беше гонен от полицията и заловен на Централна гара.

Той съобщи, че утре ще бъде изписана и първата излекувана пациентка с Covid-19 от ВМА. Тя е дала две отрицателни проби, а на бързия тест е дала наличие на антитела, че е прекарала болестта.

"При двама от пациентите, които искахме да се разделим с тях, защото са добре, пробите им още са положителни и не можем да ги изпишем", каза Мутафчийски.

Зала "Арена Армеец" "разгрява" за полева болница

Същевременно държавата подготвя зала "Арена Армеец" за полева болница, в случай че се наложи лечението на извънредно голям брой хора.

По разпореждане на премиера в петък по обяд започна тренировка по разгръщане на полева болница, съобщи изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Тренировката е на три етапа - разполагане на полева болница, оборудване на болницата и готовност за функциониране.

Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

В аптеките не е открита спекула

Сутринта ген. Мутафчийски каза, че проверките за спекулативни цени в аптеките засега не са открили нарушения. Според него действията на прокуратурата, данъчни и други държавни органи не са репресия. Той обясни, че щабът е имал много конструктивни разговори с фармацевтичния съюз.

"Мисля, че няма някакви значителни нарушения освен, че на чисто пазарен принцип много са скъпи маските, дезинфектантите. И това е свързано с дефицита на пазара", заяви той.

Мутафчийски допълни, че от освободените от резерва 100 хил. литра спирт по-малко от половината са закупени за производство на дезинфектанти.

mediapool.bg