Кламер БГ - Новини: 111 дни протест, 111-о място по свобода на словото

111 дни протест, 111-о място по свобода на словото

България

|
Вт, 27 Окт 2020г. 21:44ч.
111 дни протест, 111-о място по свобода на словото

"111 дни протест, 111-о място в света по свобода на словото".

Този паралел направи Арман Бабикян от "Отровното трио" по време на поредния антиправителствен протест във вторник вечерта.

"111 дни искаме оставката на един нахален премиер", каза Бабикян и направи паралел с това, че днешният ден съвпада и с мястото, на което България се намира в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото.

Друг основен акцент на вечерта бе и протестната акция на майките от "Системата ни убива", които поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева.

Те поставиха жалейки върху сградите на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на труда и социалната политика.

Отец Йоан отслужи панахида за загиналите в социални домове деца. Проведе се и факелно шествие в памет на починалите деца заради липсата на грижи от институциите.

Протестиращи от инициативата казаха, че държавната система убива децата и днес. "Могилино е живо и днес деца умират от глад", заявиха демонстранти и добавиха, че домове на ужасите има и днес.

Факелното шествие на майките стигна до Съдебната палата с цел да потърсят отговорност от главния прокурор. Според тях Иван Гешев, както и неговите предшественици, не са се отнесли сериозно към сигналите за проблеми в институциите и не са ги разследвали с необходимата сериозност.

Накрая майките запалиха черна димка и завързаха черни балони пред сградата на Темида.

По-рано днес от социалното министерство припомниха, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 г. "Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за "жестоко и системно убийство на децата с увреждания", посочиха от ведомството.

Третата тема на протеста във вторник бе Бюджет 2021. Финансистът Юлиян Войнов определи новия бюджет като прокобен.

"5.2 млрд. лева е дефицитът за тази година, а догодина той ще е над 4 млрд. лв.", каза Войнов и допълни, че догодина ще бъдат заделени 3 млрд. за справяне с кризата, както и че ще бъдат дадени много пари за обществени поръчки. Според финансиста премиерът Борисов ще остави до 2023 година 30 млрд. лева завещание на бъдещите поколения.

В 111-я ден на гражданско недоволство исканията на хората останаха непроменени: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, електронно, дистанционно и машинно гласуване и незабавни честни предсрочни избори.

mediapool.bg