Кламер БГ - Новини: Щабът на джихадистите в Алепо падна в ръцете на сирийските бунтовници

Щабът на джихадистите в Алепо падна в ръцете на сирийските бунтовници

Свят

|
Ср, 08 Ян 2014г. 15:02ч.
Щабът на джихадистите в Алепо падна в ръцете на сирийските бунтовници

Главната квартира на джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в северния сирийски град Алепо падна в ръцете на обединените бунтовници, които се сражават с тях от петък, съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

"Бойци от различни ислямистки бригади поеха контрола над бившата детска болница в централния квартал Кади Аскар, станал главна квартира на ИДИЛ в града", заяви Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Кървавите сблъсъци между групировките, започнали на 5 януари, взеха най-малко 274 жертви: 129 бунтовници и членове на Фронта Ан Нусра, 99 джихадисти от ИДИЛ и 46 цивилни, съобщи центърът.

Същевременно свързаната с Ал Каида групировкаИДИЛ се закани в аудиопослание да унищожи бунтовниците, срещу които от няколко дни се бие в Сирия.

Обръщайки се към бойците от ИДИЛ, говорителят им шейх Абу Мохамед ал Аднани ги призова да унищожат бунтовниците и да бъдат сигурни в победата на Бога. После Аднани и се обърна към бунтовниците: "Никой от вас няма да оцелее, а ние ще в превърнем в пример за всички, които смятат да следват същия път".

Групировката предупреди сирийската опозиция, че смята, че коалицията и Националният съвет (една от организациите в опозиционната коалиция), щабът и военният съвет са й обявили война. Всеки член на тази организация са законна мишена за нас, ако не заяви публично, че отказва да се бие срещу муджахидините, каза Аднани.

Влиятелният "Ислямски фронт", наскоро създадената ислямистка "Армия на муджахидините" и умереният, неислямистки "Фронт на революционерите на Сирия" предприеха миналата седмица настъпление срещу ИДИЛ, към която впоследствие се присъедини и Фронтът Ан Нусра - официалният клон на Ал Каида в Сирия.

Аднани призова също иракските сунити, което се борят срещу правителството, да продължат борбата си, тъй като иначе ще бъдат превърнати в роби на шиитите. "Сунити /. . ./, не хвърляйте оръжието, защото ако го направите сега, шиитите ще ви превърнат в роби и повече няма да надигнете", каза той.

Бойци от ИДИЛ и членове на враждебни на правителството племена се бият от миналата седмица с иракските сили за сигурност и съюзническите им племена в иракската провинция Анбар. Те поеха контрол над град Фалуджа и над няколко квартала на град Рамади, разположени съответно на 60 и на 100 км западно от столицата Багдад.

За първи път от избухването на бунта, последвал американската инвазия през 2003 г., бойци от Ал Каида, поемат така открито контрол над иракски градове.

mediapool.bg