Кламер БГ - Новини: Тютюнопроизводители от Харманли излизат на протест

Тютюнопроизводители от Харманли излизат на протест

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 09:12ч.
Тютюнопроизводители от Харманли излизат на протест

Съкращаване на срока на кампанията за изкупуване на тютюна, създаване на регистър на търговците с тази суровина, въвеждане на държавни оценителни комисии за оценяване на качеството на продукцията и евентуално определяне на минимални цени на различните сортове тютюни за съответната година, се договориха тютюнопроизводители и Движението за права и свободи (ДПС) на среща в понеделник. Тя бе предшествана от протести на производители на тютюн на международния път край Харманли, които блокираха за кратко движението.

Недоволството на тютюнопроизводители е заради забавената изкупна кампания и падналите с около 30 на сто цени на тютюна спрямо реколта 2012 г. Те заподозряха картелно споразумение между фирмите, изкупуващи стоката, а от ГЕРБ от своя страна обвиниха управляващите, че нарочно саботират кампанията, за да може да върнат отменените по времето на бившите управляващи регистрационни режими, даващи разрешително само за "свои откупили се" фирми и определящи минималните цени, с които поставя целия бранш в зависимост от правителството.

Намерението за протести беше обявено още преди коледните празници, но тогава министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви, че забавянето на кампанията е заради мекото време и увери, че тя ще започне от 2 януари. Това обаче, по думите на стопаните, не се е случило и затова те излязоха на протести.

Още преди началото на демонстрацията председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му подкрепа исканията на тютюнопроизводителите, които са неин отколешен електорат. Той съобщи и за срещата в централата на ДПС, която стана без участието на агроминистъра и на практика коалиционният партньор на управляващата БСП иззе функциите му и отново заяви намеренията се за законодателни промени, която бяха афиширани в средата на декември, но срещната съпротивата на ГЕРБ.

В разпространено от пресцентъра на ДПС видео обръщение Лютви Местан обявява за намерението на партията да предложи създаването на регистър на търговците с тютюн, като условие за включването на фирмите ще е задължението те да започнат кампанията по изкупуване на 1 ноември и да я приключат най-късно на 31 януари.

В момента изкупуването на тютюн става според сключени от фирмите и производители договори и обикновено заложеният в тях краен срок за приключване на сделките е 28 февруари. Сега ДПС смята държавата да регулира срока за изкупуване на тютюна.

По думите на Местан компаниите от регистъра трябва да имат задължението да изпълнят договорните си отношения с производителите при "справедливото заплащане на цената на тютюна".

С протестиращите бил обсъден и въпросът какво по същество представлява оценяването на изкупуваната стока и сделката. "Вие работите цяла година, балирате продукцията, явявате се пред експертна комисия, в която има представители единствено на търговеца и те решават какво е качеството на вашия тютюн. Вие сте сигурен, че той е първо или второ качество, но техният експерт казва, че е трето качество и оттам - пада цената. Тази година цената е по-ниска с близо 30%, поне от старта на кампанията", посочва Местан.

"Във връзка с оценяването ние ще възстановим и фигурата на държавните експерти оценители. Такава практика има и в редица други държави и въобще не се смята за намеса в търговските отношения. Вероятно, това ще бъдат държавни експертни оценителни комисии, базирани към областните дирекции "Земеделие” или Държавен фонд "Земеделие”, към които засегнати производители, които не са съгласни с цената, която им се определя от търговеца, да могат да се обърнат, защото има стандарти за качество, които трябва да се прилагат стриктно. И тук е ролята на държавата, да бъде необходимият арбитър, когато производителят се е почувствал засегнат", обяснява Лютви Местан.

"Безспорно притеснителен е фактът, че днес вече е Богоявление, а стартът на кампанията е започнал само от страна на "Булгартабак", които далеч не са най-големият играч на пазара на изкупуване на произведения в България тютюн", допълва лидерът на ДПС.

По думите му "на масата" стои и идеята Министерският съвет да определя минимални изкупни цени на тютюна. "Трябва да се провери дали подобно положение би влязло в някакво противоречие с европейски регламенти. Има много силно настояване за въвеждането на минимални изкупни цени като най-важната гаранция за интереса на тютюнопроизводителите", казва Местан.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите са предложили, освен на купувачите, да има регистър и на тютюнопроизводителите и на производителите на семена на тютюн. Те са предложили също фирмите, изкупуващи тютюн, да внесат банкови гаранции за дейността си, обясни пред БНР заместник-председател на организациите Фикрет Бекир.

В понеделник сутринта около 200 производители на тютюн се събраха на международния път Е-80 край Харманли на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна и забавената кампания по изкупуване на продукцията. Недоволните стопани искаха да блокират в 10 часа пътя, но общината не им разреши заради провеждащия се по същото време ритуал по ваденето на кръста за Богоявление.

Въпреки това те успяха за няколко минути да излязат на пътното платно, но си били призовани от полицията да се върнат обратно на паркинга край пътя, предаде агенция "Фокус".

Тютюнопроизводителите донесоха кашони с тютюн, които разпръснаха по асфалта и дори го запалиха в знак на недоволство от хода и цените в тазгодишната изкупна кампания. Миналата година изкупните цени са започнали по 7 лв. средно за килограм тютюн, а сега - по 5.50 лв., дори и малко по-малко. Те посочиха още, че през 2012 г. още през ноември били изкупени количествата тютюн от сортовата група "Басми", докато сега в началото на 2014 г. още не е започнала истинската кампания за изкупуване на тези сортове, въпреки обещанията на земеделския министър Димитър Греков, че това ще стане още на 2 януари.

Протестиращите, смятат, че фирмите, изкупуващи продукцията им имат картелно споразумение за поддържане на ниските цени, докато в Гърция плащат двойно повече за стока с по-ниско качество. Те поискаха от земеделското министерство, Държавен фонд "Земеделие" и ресорната парламентарна комисия да упражнят контрол върху фирмите изкупвачи, за да се нормализира ситуацията в бранша.

Пред БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев каза, че вече има реакция на търговските фирми и те са започнали да изкупуват тютюн в Южна България, но на по-ниски цени. По думите му, политически обвързани кметове в Югозападна България обикалят регионите и уверяват производителите, че нещата ще се оправят:

"Те няма как да се оправят, тъй като България след 2007-а година е принудена да работи по принципите на пазарната икономика. Няма регулаторен орган, който да нормализира изкупуването на тютюна, ако ние не си помогнем на браншово ниво. Така че призовавам субекти, които ходят да вменяват на производителите, че положението ще се оправи, да спрат да го правят", каза Филев.

Парламентарният лидер на ДПС Лютви Местан коментира пред бТВ, че всичко, което сега тютюнопроизводителите искат, са го имали до идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ през 2009 г..

"Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ - законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Трето - имаше фонд "Тютюн" за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата, буквално на произвола на съдбата", заяви Местан.

Неговата партия още преди коледните празници заяви, че ще внесе предложения за поправки в Закона за тютюна за връщане на минималните изкупни цени и сроковете, които бяха оспорени от ГЕРБ, които либерализираха пазара.

"Понеже в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово екзистенц минимумът от интересите на тютюнопроизводителите", посочи Местан.

Той каза още, че в понеделник ще бъде проведена среща с управителното тяло на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът "Борисов", тютюнът е бил изкупуван на цени до 7.50 лв.

"Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите "Земеделие", които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година. още септември месец ние заподозряхме, че има желание от ДПС да върнат фонд "Тютюн" - нещо, което го имаше и 2009 година", коментира тя.

Според нея сега нарочно се бави изкупната кампания, за да се възкреси закритият при ГЕРБ фонд "Тютюн" и да се върне лицензионният режим, който позволявал определен брой фирми да си купуват разрешително за извършване на тази дейност и да си правят картелни споразумения.

mediapool.bg