Кламер БГ - Новини: Тунис има нова конституция

Тунис има нова конституция

Свят

|
Пон, 27 Ян 2014г. 13:05ч.
Тунис има нова конституция

Учредителното събрание на Тунис (парламентът ) одобри новата конституция повече от три години след революцията, която даде началото на Арабската пролет, съобщи Франс прес. Новият основен закон на страната бе приет с огромно мнозинство от 200 гласа, 12 депутати гласуваха против и четирима се въздържаха по време на сесията, предавана на живо по телевизията. Това бе една от последните стъпки в прехода на северноафриканската държава към демокрация след революцията през 2011 г., посочва Ройтерс.

Приемането на новата конституция се забави заради разногласия между ислямистите и опозиционните партии за ролята на исляма в една от най-светските арабски държави. Нейната подготовка отне две години. Тя отрежда по-ограничено място на исляма в държавата, без обаче да постановява, че Тунис е светска страна. Новият текст гарантира свободата на вероизповеданията и съвестта, макар че задължава президентът на Тунис да е мюсюлманин.

В конституцията са предвидени и механизми против връщане на авторитарното управление, посочва Ройтерс. Изпълнителната власт се разпределя между правителството, парламента и президента, избирани с мандат от пет години. Всяка една от трите институции има законодателна инициатива. Премиерът определя основната политика на държавата, а президентът отговаря за външната политика, отбраната и националната сигурност. Държавният глава няма правомощието да разпуска правителството, но може да внася вот на доверие към кабинета.

"Тази конституция, без да е идеална, е плод на консенсус", обяви председателят на парламента Мустафа бен Джаафар, цитиран от Асошиейтед прес. Днес ние имахме нова среща с историята, за да изградим демократична държава, основана на човешките права и равенството."

Документът гарантира основните свободи и равенството между половете. Той е смятан от наблюдателите за една от най-прогресивните конституции в арабския свят.

Малко преди това премиерът на Тунис Мехди Жома представи пред президента Монсеф Марзук състава на временното правителство, което ще има тежката задача да извади страната от дълбоката политическа криза. Кабинетът включва личности с репутацията на независими и аполитични, чиято основна задача е да организират избори в Тунис по-късно тази година. Съставянето на независимо правителство бе основна точка в споразумението между ислямистите от партията Ан Нахда, която е с мнозинство в парламента, и опозицията, за да бъде умиротворена страната след дълбоката криза, в която изпадна след убийството преди 6 месеца на депутата от опозицията Мохамед Брахими.

Ан Нахда се съгласи през октомври да напусне властта и да остави на независим кабинет да организира парламентарни и президентски избори, но разногласия и противоречия забавиха формирането на правителството.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства приемането на новата конституция в Тунис, което определи като исторически етап, и призова за завършване на демократичния преход в страната. Бан "е убеден, че примерът на Тунис може да е модел за другите народи, които се стремят към реформи".

mediapool.bg