Кламер БГ - Новини: С кораб от Турция пристигнали спасените край Варна сирийци

С кораб от Турция пристигнали спасените край Варна сирийци

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 10:31ч.
С кораб от Турция пристигнали спасените край Варна сирийци

korab-varna

Двамата сирийски имигранти, които бяха намерени в рибарско селище край Варна, най-вероятно са пристигнали с кораб в български териториални води и са докарани до брега с малка лодка. Това е основната версия, по която работят разследващите след първите разпити на премръзналите мъже. Подозренията падат върху два плавателни съда – единият акостирал на пристанище Варна под флага на Панама, а другият останал на рейд край брега. Той е под флага на Того.

И двата кораба са били в Турция, преди да пристигнат във Варна, сочат данните на морските власти. Единият от екипажите е предимно сирийски. Предполага се, че двамата сирийци Нусам Хамуд и Сатуф Алшами са се измъкнали от някой от тези кораби. Гранична полиция е предупредила Морска администрация – Варна двата плавателни съда да не напускат нашите териториални води до приключване на разследването.

Проверява се дали са ползвали корабна лодка, или са прехвърлени на българска, която след разтоварването им се е прибрала на стоянката си. Хамуд и Алшами са дали противоречиви показания, единственото общо в които е признанието, че са платили предварително 1000 долара, за да стигнат с кораб до България, научи „Преса“. Освен документи за самоличност те са имали и пари, които са показали на полицаите. Първоначалните им твърдения, че са изхвърлени от кораб и с часове плуване са се добрали до брега, се опровергават от факта, че мокри са били само гърбовете им.

Рибарите от селището, които първи ги забелязали, предполагат, че са осъмнали на пясъка, тъй като чували виковете им и през нощта. При температура на водата около 5 градуса дори калени плувци не могат да издържат в морето повече от 20-ина минути, твърдят спасители.

Двамата бяха приети с различна степен на хипотермия във Военноморската болница във Варна. Хамуд бе стабилизиран в Клиниката по термична травма и вчера бе изписан, потвърди началникът на болницата полк. д-р Ивайло Въжаров. Алшами, който бе по-измръзнал, остава в реанимацията, но няма опасност за живота му.

Фото: Дарик

Maritime.bg – България