Кламер БГ - Новини: Съпругът на съдия Веселина Тенева участвал в заменки от "Софийски имоти"

Съпругът на съдия Веселина Тенева участвал в заменки от "Софийски имоти"

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 10:50ч.
Съпругът на съдия Веселина Тенева участвал в заменки от "Софийски имоти"

Съпругът на единствения кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС) – Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното й дружество "Заводпроект" ЕООД.

Това съобщава в понеделник сайтът "Биволъ", позовавайки се на свои справки в специализираните сайтове за имоти в София, както и на извадки от доклад от 2004 г. за злоупотреби с общинско имущество.

В документа се посочва, че през 2002 и 2003 г. от фирма "Софийски имоти" на "Заводпроект" са прехвърлени 35 имота и апартаменти срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12.

"На този етап комисията не разполага с отговор на въпроса каква е била целесъобразността от подобни замени. На практика с тях е извършено преливане на активи от "Софийски имоти" ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на "Заводпроект" ЕООД", се казва във въпросния доклад.

Според "Биволъ" два от тези 35 апартамена, както и още едно жилище и три гаража са станали собственост на съпруга на Тенева – Георги Георгиев, както и на неговите брат и сестра – Никола и Александра. Става въпрос за апартамент на ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 128.32 кв.м., друг на ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 130.99 кв.м., както и трети – на ул. "Елемаг" 26 с площ 161.70 кв.м. Гаражите пък се намират на ул. "Елемаг" 26 и на "Банат", като два от тях са с площ 19.76 кв.м. и един – с площ 28.28 кв.м.

Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в Лозенец, чиито съсобственици са Георгиев, брат му и сестра му, твърди разследващият сайт. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки получава по апартамент и гараж.

Според посочена справка в Имотния регистър тримата са владели 2/3 от този имот (360 кв.м) още през 2001 г. От данните в регистъра не става ясно дали този имот е наследствен или придобит. Тогава теренът е оценен на скромните 7594 лв. Останалата 1/3 част е собственост на Столичната община. През февруари 2004 г. тя е оценена на 32 600 лв. и е апортирана в капитала на "Инвестиционна компания – София".

Само година по-късно общинското дружество решава, че собствеността на Георгиеви струва десеторно повече и си заслужава срещу нея да бъдат дадени три апартамента и три гаража с обща площ 488 кв.м. Тяхната стойност е сметната много точно спрямо пазарните цени към момента - около 800 евро на квадрат или 792 471,25 лв., надлежно декларирани като материален интерес в Агенцията по вписванията, пише още "Биволъ".

В края на декември сайтът съобщи, че номинираната за главен съдебен инспектор от БСП и ДПС Веселина Тенева е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея и съпруга й Георги Георгиев и възрастната й майка. Между 2004 и 2008 г. тя е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

Във връзка с тази информация Тенева бе изслушана в понеделник от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник. Кадровиците на Темида са приели документи от нея за четири сделки и са намерили, че няма нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Единственият коментар от ВСС бе, че това са "строго лични имуществени отношения".

След края на посещението си в съвета обаче Тенева отказа коментар пред чакащите я журналисти, заявявайки, че е отговорила на всички поставени й въпроси и, че обясненията й ще могат да бъдат прочетени в протокола от заседанието на комисията, което все още продължава.

Това са поредните разкрития за неясното имотно състояние на представители на съдебната система, готвени за висши назначения. В подобни скандали през последните години се забъркаха председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, както и злополучните кандидати за конституционни съдии – Венета Марковска и Галя Гугушева.

mediapool.bg