Кламер БГ - Новини: Стафилококова бактерия причинила отравянето на учениците в Сливен

Стафилококова бактерия причинила отравянето на учениците в Сливен

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 10:58ч.
Стафилококова бактерия причинила отравянето на учениците в Сливен

Стафилококова бактерия е причинила хранителното отравяне на 110 деца от Сливен, които в петък привечер бяха докарани от родители или с линейки в болница, след като яли храна в училищата си. Това са резултатите от направените изследвания по случая, съобщи заместник-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов от сливенската многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински". Изолирана е била бактерията стафилококус ауреус.

На 10 януари през спешното отделение преминаха 110 деца на възраст от 5 до 15 години. Приети в болницата бяха 60, като инфекциозното отделение се оказа тясно за многото пациенти. През уикенда децата бяха изписани от болницата, само две от тях, които са били в най-тежко състояние, остават под лекарско наблюдение, но в понеделник и те ще бъдат изписани, съобщиха от болницата.

Заради инцидента Българската агенция по храните затвори за проверка фирмата за кетъринг "Кей енд ви" ОО, която е доставяла храна за 18 училища, чиито възпитаници са постъпили в спешното с хранителното отравяне, след като яли пилешка супа. Според управителя на фирмата Петко Петков тяхната отговорност е до изнасянето на храната от кухнята и до този момент няма доказана тяхна вина за отравянето.

Фирма "Кей енд ви" осъществява и услуга "трапезария за социално слаби". По думите му фирмата има и друга кухня, която не е затворена, но от училищата отказват да приемат храна, заради което фирмата търпи загуби. .

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев обясни, че продължават проверките по училищата за това по какъв начин е пристигнала супата. Той заяви, че предстоят масови проверки на фирмите, доставящи хранителни продукти в училищата.

mediapool.bg