Кламер БГ - Новини: Спират разширяването на Панамския канал, строителите искат още 1,6 млрд. долара

Спират разширяването на Панамския канал, строителите искат още 1,6 млрд. долара

Свят

|
Пет, 03 Ян 2014г. 10:13ч.
Спират разширяването на Панамския канал, строителите искат още 1,6 млрд. долара

panamski-kanalГрупа компании, водени от испанската Sacyr SA, заплашиха да спрат работата си по разширяването на Панамския канал, ако мениджмънтът му не поеме непредвидените разходи в размер на около 1,6 млрд. щ. долара. Maritime.bg припомня, че проектът имаше обща начална стойност в размер на 3,1 млрд. щ. долара.

Групата компании, сред които влиза и италианската Impreglio SpA, дадоха срок от 21 дни на мениджмънта на канала, в противен случай работата ще бъде спряна.

Европейските строителите спечелиха търга още през 2009 годината. Тогава победиха конкурентни строителни компании от САЩ. Европейските строители градят третата група от камери по 80-километровата отсечка.

Вчера обаче властите на Панамския канал заявиха, че предвожданата от Sacyr група компании трябва да свършат започната работа.

Увеличени разходи
Една от основните причини за увеличението на разходите е използваният при градежа цимент. Според испанците от Sacyr, първоначално избраната смес не е отговаряла на изискванията за качество. Според строителите разходите са набъбнали и след затварянето на основния канал през 2010-а година. Тогава това бе първото затваряне на канала от 1989 г. насам и бе причинено от валежи.

Според шипинговите компании обаче спорът ще се реши без значително изоставане в графика. Това мнение изразиха от базираната в Лондон консултантска компания Harland Shipping Services. Според анализаторите множество компании вече са поръчали кораби, според размерите на бъдещия разширен канал. “Малко вероятно е толкова значим за шипинга проект да бъде изоставен”, е краткото мнение на анализаторите.

Maritime.bg припомня, че през 2010 година в мрежата Уикилийкс изтекоха секретни документи, в които се твърдеше, че вицепрезидентът на Панама Хуан Карлос Варела е казал, че „експанзията на канала е тотална катастрофа, която ще стане явна до две три години”. Коментарът му е бил по повод сключения договор с испанците от Sacyr, по време на обяд с посланика на САЩ Барбара Стефънсън, съобщи тогава Уикилийкс.

Ответен удар
Президентът на Панама вчера заяви, че подготвя пътуване до Испания и Италия за да окаже натиск над двете компании, които не желаят да продължат договорите си, спечелени в консорциум. В него влизат – Sacyr (Испания), Salini Impregilo (Италия), Jan De Nul (Белгия) и Constructora Urbana (Панама). Според президента Мартинели, който е на власт от 2009 година, групата компании показва „абсолютна безотговорност”.

Maritime.bg припомня, че на 15 август т.г. се навършват 100 години от създаването на връзката между двата океана. През оставащите месеци властите на Панамския канал ще организират десетки събития по повод годишнината. „Главно ще покажем с какво сме допринесли за развитието на международната търговия през призмата на изминалите 100 години”, каза Джордж Куиано от местната администрация. През втората половина от оставащите месеци, събитията ще се фокусират върху бъдещето развитие на канала през следващите десетилетия.

Предстои да видим дали обаче честванията няма да бъдат помрачени.

| Вижте още: 
Канал “Никарагуа” – нови възможности за шипинга

Maritime.bg – Курс