Кламер БГ - Новини: Русия предлага да изпрати севернокореец в Космоса

Русия предлага да изпрати севернокореец в Космоса

Свят

|
Четв, 14 Септ 2023г. 08:09ч.
Русия предлага да изпрати севернокореец в Космоса

Владимир Путин и Ким Чен Ун посетиха космодрума

Русия предложи на Пхенян да изпрати севернокореец в Космоса, съобщи ТАСС.

Според агенцията предложението е било направено по време на извънредното посещение на Ким Чен-ун в руския Далечен изток, където севернокорейският лидер се срещна вчера с руския президент Владимир Путин и заедно с него посети космодрума "Восточний".

"Говорихме за това, че ако севернокорейската страна пожелае, е възможно да се обучи и изпрати в Космоса севернокорейски космонавт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ако Пхенян приеме, това ще бъде първият севернокореец, достигнал до околоземна орбита.

През 2008 г. И Со-йон стана първата южнокорейка, която направи това, когато излетя на борда на руски космически кораб "Союз" за мисия до Международната космическа станция.

В сряда Путин също така повдигна въпроса за възможността Русия да помогне на Северна Корея да изгради сателити, след като Пхенян наскоро два пъти не успя да изведе в орбита военен шпионски сателит.

Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Владимир Путин е приел поканата да посети Северна Корея, отправена от нейния лидер Ким Чен Ун, съобщи държавната информационна агенция КЦНА в четвъртък.

В края на срещата между двамата в Русия в сряда "Ким Чен Ун учтиво покани Путин да посети КНДР в удобно време".

Путин с удоволствие прие поканата и потвърди волята си неизменно да продължава историята и традицията на приятелството между Русия и КНДР, отбелязва КЦНА.

mediapool.bg