Кламер БГ - Новини: Сблъсъци, атентат и убит в първия ден от референдума за египетската конституция

Сблъсъци, атентат и убит в първия ден от референдума за египетската конституция

Свят

|
Вт, 14 Ян 2014г. 13:14ч.
Сблъсъци, атентат и убит в първия ден от референдума за египетската конституция

Един мъж бе убит в Египет, в първия ден от гласуването в референдума за конституцията, при сблъсъци между полицията и привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси, предаде Ройтерс във вторник.

Според съобщение на силите за сигурност 25-годишният Махмуд Сайед Гомаа е загинал при разгонването на демонстрация срещу референдума пред избирателна секция в провинция Бени Суейф, южно от Кайро.

Бомба пък повреди фасадата на съдебна сграда в Кайро два часа преди отварянето на пунктовете за гласуване на референдума. По сведения на генерал от полицията при нападението няма пострадали, тъй като взривът е бил с малка мощност. След експлозията няколко десетки граждани се събраха пред сградата на съда, носейки снимки на генерал Абдел Фатах ас Сиси - лидерът на военните, които през юли свалиха от власт президента ислямист Мохамед Морси.

Сиси, който е изключително популярен в страната, призова египтяните да се включат масово в референдума и да подкрепят проекта за нова конституция, който предвижда забрана на политическите организации с религиозен уклон.

Гласуването ще продължи днес и утре. За да гарантира спокойствието през двата дни на вота, преходното правителство, оглавявано от армията, обяви, че е мобилизирало 160 000 войници и 200 000 полицаи в цялата страна. Предохранителните мерки се вземат предвид вълната от насилие, която се отприщи в Египет след преврата срещу Морси и репресиите на временното правителство срещу членовете на неговото ислямистко движение "Мюсюлмански братя".

Това е първото гласуване в Египет, откакто армията свали от власт през юли президента ислямист Мохамед Морси. Правозащитни организации критикуваха провеждането на референдума в атмосфера на страх и репресии, отбелязва Франс прес. По-голямата част от населението обаче подкрепя оглавяваното от армията временно правителство, в което силната фигура е ген. Сиси. Портрети на Сиси, който заема длъжността на министър на отбраната и върховен главнокомандващ, са разлепени по улиците и в почти всеки магазин в Кайро. В събота генералът обяви, че ще се кандидатира за президент, ако народът го поиска.

Експерти смятат, че чрез референдума новата власт в Египет разчита да си осигури легитимация, а Сиси - да провери доколко силна е подкрепата му за президентския пост. До момента критиците на преврата срещу Морси твърдят, че временното правителство в Египет е незаконно.

Малцина се съмняват, че избирателната активност ще е висока и че египтяните ще одобрят с голямо мнозинство новата конституция, която има централно място в подкрепяния от армията политически преход в страната.

Резултатите от референдума трябва да станат известни до 72 часа след края на гласуването. Живеещите в чужбина египтяни вече дадоха своя вот, като според предварителни данни огромното мнозинство от предсрочно гласувалите, между 95 и 97 процента, са подкрепели новата конституция.

Предишният основен закон, който бе приет през декември 2012 г., по време на управлението на ислямистите, и предизвика много спорове в обществото, бе отменен от армията след свалянето от власт на Морси. Новата конституция бе предадена за утвърждаване от изпълняващия длъжността президент Адли Мансур на 3 декември, след като бе изготвена в продължение на 2 месеца от специална комисия.

Основният закон, който съдържа 247 члена, предвижда парламентът да стане еднокамарен, като закрива Консултативния съвет (Шура). Законодателният орган ще е 450-членен и ще се нарича Камара на представителите.

Забранява се създаването на политически партии и сдружения на религиозен принцип - член, явно насочен срещу ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", което вече бе обявено извън закона. Записана е възможност граждански лица да бъдат съдени от военни трибунали в извънредни случаи - разпоредба, която предизвика остро недоволство от страна на правозащитници и редица политически сили.

mediapool.bg