Кламер БГ - Новини: Робърт Гейтс: Американските бази в България бяха ненужна провокация

Робърт Гейтс: Американските бази в България бяха ненужна провокация

Свят

|
Ср, 15 Ян 2014г. 18:06ч.
Робърт Гейтс: Американските бази в България бяха ненужна провокация

Бившият американски министър на отбраната Робърт Гейтс определи в мемоарите си като "ненужна провокация" американското споразумение с правителствата на Румъния и България за ротация на войници през техни бази.

България и САЩ ползват съвместно полигона "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" на българска територия.

Освен това според Гейтс спешното приемане на бившите съветски сателити - страните от Балтика, Унгария, Полша, Чехия, Словакия в НАТО е било грешка.

Шефът на Пентагона при управлението на Джордж Буш младши пише в книгата си "На служба: мемоари на военния министър", че този процес е трябвало да протече по-бавно.

Опитът да се поканят в НАТО Грузия и Украйна беше пресилване, отбелязва още Гейтс.

"Готови ли бяха европейците, да не говорим пък за американците, да изпращат синовете и дъщерите си да защитават Грузия и Украйна? Едва ли, така че разширяването на НАТО беше не щателно обмислен военен ангажимент, а политически акт, който саботира целите на алианса и безотговорно пренебрегна това, което руснаците смятаха за жизненоважни свои национални интереси", подчертава бившият министър.

Гейтс беше министър на отбраната и при сегашния президент, но през юни 2011 г. подаде оставка. Откъси от мемоарите му бяха поместени на рускоезичния сайт на радио "Гласът на Америка".

mediapool.bg