Кламер БГ - Новини: Равносметка на Бабин ден: 95% от завършилите млади акушерки са напуснали страната

Равносметка на Бабин ден: 95% от завършилите млади акушерки са напуснали страната

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 16:02ч.
Равносметка на Бабин ден: 95% от завършилите млади акушерки са напуснали страната

95 на сто от завършилите млади акушерки през 2013 г. са напуснали страната, а средната възраст на сестрите в родилната помощ у нас е 49 г. Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред "Дарик" по повод Деня на родилната помощ, известен като Бабин ден. Според проучване на един лекар в момента се пада по-малко от една акушерка.

Според Василева, това се дължи на мизерните трудови възнаграждения на акушерките, които започват работа с 380 лв. заплата, за да достигнат един ден средната акушерска заплата за страната от около 480 лв.

За да преживяват нормално, всички акушерки работят поне на две места, обясни тя, като посочи, че извън болниците това най-често са поликлиники и хосписи.

Поради недостига на кадри, една акушерка отговаря за две-три раждания, каза Динка Негалова от Алианса на българските акушерки. По думите й, най-големият отлив на млади акушерки се наблюдава към Англия, Швейцария, Германия и Америка. Там обаче дипломите от България не се признават и е необходимо да се проведат допълнителни обучения и курсове.

Негалова коментира и полемиките около раждането в домашни условия. На запад в случай на раждане у дома се осигуряват обучени акушерки, а пред дома на родилката чака линейка. В България няма такива условия и този вариант за раждане носи риск за живота както на майката, така и на бебето, каза тя по повод често дискутираната тема за домашните раждания.

По случай Деня на родилната помощ в столичния "Майчин дом" здравният министър Таня Андреева също коментара домашното раждане, като заяви, че няма как да бъде осигурено присъствието на медицински специалисти, които да ръководят ражданията, защото им е необходимо да преминат специални обучения.

Всяко нещо, което законът забранява, е нарушаване на законодателството с всички произтичащи от това последици и действия, каза Андреева. Тя определи домашните раждания като "нещо недопустимо" и заяви, че не може да се насърчава такава практика.

Тя каза още, че здравното министерство има идея да създаде кабинети за репродуктивна медицина и семейно планиране към многопрофилни болници в страната. Идеята е, че по този начин ще бъдат осигурени максимален брой лекари от различни специалности, които да наблюдават проблемните бременности.

Тази година здравното министерство ще работи по няколко национални програми, свързани с детското и майчиното здравеопазване, каза още Андреева. По думите й, акцентът ще пада върху наблюдението и рехабилитацията на недоносените, патологичните бременности и по-специално придружените от рядко срещано или социалнозначимо заболяване.

По данни, изнесени от директора на АГ-болницата Виктор Златков, миналата година в "Майчин дом" са проплакали малко под 4000 деца, сред които е имало 132 двойки близнаци и пет тройки тризнаци.

715 са недоносените деца, преминали през клиниката по неонатология, като от тях 11 са били родени с тегло под 500 грама.

mediapool.bg