Кламер БГ - Новини: Президентът отлага визитата си в Украйна през май заради последните събития там

Президентът отлага визитата си в Украйна през май заради последните събития там

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 18:52ч.
Президентът отлага визитата си в Украйна през май заради последните събития там

Президентът Росен Плевнелиев няма да посети Украйна през май, както е планирано в програмата му, съобщиха от президентския прессекретариат в сряда.

"Държавният глава Росен Плевнелиев отлага планираното си посещение в Украйна през месец май 2014 г. заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната", се казва в съобщението.

"Президентът е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението в Украйна, довела до смъртта на цивилни граждани, и изразява своите най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите. Употребата на сила срещу мирно протестиращи е неприемлива и не може да бъде решение на политическата криза в страната. Законите за ограничаване правата на гражданите са в нарушение на европейските ценности", продължава съобщението.

"Президентът призовава украинските власти да започнат диалог с опозицията и гражданското общество, с цел намирането на изход от ситуацията и нормализирането на обстановката в страната. Република България винаги е подкрепяла европейското развитие на Украйна. Въпреки че решението на украинските власти да отложат подписването на Споразумението за асоцииране беше разочарование както за страната ни, така и за ЕС, вратата на Европейския съюз остава отворена за една демократична Украйна, в която се спазват правата на човека", завършва съобщението, изпратено до медиите от името на държавния глава.

mediapool.bg