Кламер БГ - Новини: Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Китай

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Китай

България

|
Нед, 12 Ян 2014г. 11:32ч.
Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Китай

Президентът Росен Плевнелиев пристигна на държавно посещение в Китай, което ще продължи до 15 януари по покана на президента Си Дзинпин.

Росен Плевнелиев е първият държавен глава, който посещава Китай през 2014 година, това е и първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам, отбелязва БТА.

Визитата има за цел продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения. Тя ще премине под знака на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, която се отбелязва тази година.

През първия ден от посещението президентът ще се срещне с представители на българската общност в Пекин и ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка "Чаоян" в китайската столица, а утре започват официалните срещи и разговори на българския държавен глава.

В понеделник Плевнелиев ще бъде посрещнат с церемония във "Великата зала на народа" в Пекин от президента Си Дзинпин. След официалните разговори между двете делегации в присъствието на двамата президенти ще бъде обявено Съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество и ще бъде подписана Спогодба за морски транспорт. Плевнелиев ще посети високотехнологичната зона "Джунгуанцун" в китайската столица и ще се запознае с дейността на компаниите там.

На 14 януари президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с председателя на Държавния съвет (премиер) Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

В Пекин държавният глава ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес и ще бъде гост на Българската редакция на радио "Китай за чужбина", която отбелязва 40 години от създаването.

Втори китайско-български бизнес форум ще се проведе в Шанхай на 15 януари с участието на българския държавен глава. Той ще се срещне с кмета на Шанхай Янг Ксионг, както и с представители на бизнеса и на академичните среди.

В делегацията на президента Росен Плевнелиев в Пекин и Шанхай са председателят на комисията по външна политика на групата за приятелство България - Китай в парламента Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, секретари на държавния глава.

Делегацията ще придружават повече от 30 представители на българския бизнес от секторите на информационните технологии и производството на дигитални продукти, производство и дистрибуция на вина и храни, производството на енергия от възобновяеми източници, текстилната индустрия, фармацията, екотехнологиите и производството на екопродукти, туристическия и консултантския бранш, изграждането на спортни съоръжения за катерене.

В интервю за китайската информационна агенция Синхуа, дадено в навечерието на визитата, президентът Плевнелиев каза, че за България Китай е най-важният стратегически и най-големият икономически партньор в Азия. Ние искаме да развием, да уголемим и да умножим постигнатото, посочи Плевнелиев и изрази желание неговото посещение да отвори нови врати между България и Китай и да разшири двустранното сътрудничество.

Стокообменът ни с Китай през 2012 г. е 1.738 млрд.долара, от които 762 млн. долара български износ, с което Китай зае второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС. За първите девет месеца на 2013 г. стокообменът възлиза на 1.334 млрд.долара. По данни на БНБ привлечените инвестиции от Китай в периода 1996 - 2012 г. са 82.1 млн. евро.

mediapool.bg