Кламер БГ - Новини: Предолимпийска Русия се страхува от терора на сепаратистите

Предолимпийска Русия се страхува от терора на сепаратистите

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:08ч.
Предолимпийска Русия се страхува от терора на сепаратистите

Северокавказките бунтовници са се приспособили към тактиката на Федералната служба за сигурност (ФСБ), а спецслужбите в Москва често не могат да разчитат дори на колегите си от проблемните републики. Разбира се, след взривовете във Волгоград са взети всички възможни мерки, но те едва ли са ефективни срещу терористи-камикадзе от типа на "черните вдовици". Доку Умаров е ту жив, ту мъртъв, но призивите му за проваляне на Олимпийските игри в Сочи реално нагнетяват страх. Такива са някои от тезите в световните медии, които продължават да отделят голямо внимание на положението в Русия след последните кървави терористични актове и в навечерието на игрите в Сочи.

"Русия губи концентрация в борбата с тероризма", пише британският "Файненшъл таймс". При Путин силовите ведомства станаха по-могъщи и влиятелни, но неотдавнашната серия терористични актове в южна Русия дадоха повод за оплаквания, че на тях не им се отдава да осигурят безопасност.

"Разбира се, мерките за сигурност, взети след взривовете във Волгоград, могат да успокоят онези, които са недоволни от властта, но едва ли ще помогнат в борбата с терористите-камикадзе", казво пред изданието познавачът на руските специални служби Андрей Солдатов. По думите му севернокавказките бунтовници са се приспособили към тактиката на ФСБ и службата не е в състояние да се справи с малките , децентрализирани групи.

Наблюдателите обръщат внимание и на редица вътрешни проблеми, отслабващи правителството в борбата му със севернокавказките сепаратисти. Например, прилагателното "екстремистки" все по-често се използва от властите за обозначаване на опозиционни активисти, които не представляват каквато и да било реална опасност", обръща внимание пред "Файненшъл таймс" неназован "съветник на президента по правата на човека".

Изданието цитира и западен експерт, според когото един от най-сериозните проблеми на руските силови служби са вътрешните разногласия: "ФСБ в Москва често се опитва да получи разузнавателни данни за заплахите, съществуващи на територията на Ингушетия и Дагестан, от външни източници, тъй като нямат доверие на собствените си сътрудници в Северен Кавказ".

Преди три седмици Рамзан Кадиров (президентът на Чечения – бел. ред.) обяви смъртта на най-известния руски терорист Доку Умаров, но след двата взрива във Волгоград нарастват опасенията, че Умаров не само е жив, но и се кани да провали зимната Олимпиада, пише британският "Сънди Таймс". Само няколко часа след изявлението на Кадиров сайт на сепаратистите от Северен Кавказ публикува видеозапис, в който Доку Умаров хвали терористите, убити от руските сили за сигурност.

Вестникът отбелязва, че не е изключено Умаров да се крие в планините на Кавказ и да се опитва да съхрани влиянието си сред бунтовническите групировки, готвейки се за атаки срещу Сочи, пише вестникът.

Експертът по кавказките проблеми от московския Карнеги център Алексей Малашенко заявява, че на Умаров не му стига координация на действията за нападения срещу олимпийските игри.

Испанският "Ел Мундо" публикува голяма статия за т. н. "черни вдовици". Журналистката Юлия Юзик, изучавала тази тема в продължение на 10 години, стига до извода, че въпреки изключително силния психологически натиск и транквилантите, са твърде малко онези, които са способни да извършат кърваво самовзривяване.

Каквито и да са разликите в имената на терористките-камикадзе и в географията на терористичните актове, основите на вербуването и подготовката им си остават универсални, пише авторката. Основният принцип е, че бъдещата "черна вдовица" трябва да загуби връзките с роднините си и да остане в изолация. Юзик цитира експерти, според които за два месеца човешкият мозък може да бъде "преформатиран", така че психически здрав човек да бъде превърнат в същество, лишено от воля. Прилагат се психологически, фармакологични и технически средства, а понякога и насилие. "За работа с жените се изисква жена-посредник. Освен това е необходима религиозна екзалтация", се казва в публикацията.

Според Юзик през 2010 година в Русия се е надигнала поредната вълна от рероризъм на "черните вдовици", като новите не приличат на предишните, пострадали от войните: те вече няма за кого да отмъщават.

В публикацията са разказани остирии на конкретни жени, включително на Наида Асиялова, взривила се в автобус във Волгоград през октомври.

Авторката стига до заключението, че самите терористки също са жертви. "Те са инструмент за сплашване на гражданското население. Онези, които използват този инструмент и превръщат жените в бомби, почти винаги остават незаловени и ненаказани", пише тя.

mediapool.bg