Кламер БГ - Новини: Преговорите между сирийското правителство и опозицията започнаха в Женева

Преговорите между сирийското правителство и опозицията започнаха в Женева

Свят

|
Съб, 25 Ян 2014г. 13:40ч.
Преговорите между сирийското правителство и опозицията започнаха в Женева

Започнаха преговорите между представители на сирийското правителство и опозицията, говорител на сирийската Национална коалиция на опозиционните и революционните сили, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Първата среща с участието на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими завърши. Страните се оттеглиха на почивка, първоначално срещата бе планирано да продължи половин час”, отбеляза той.

Очаква се представителите на Опозицията и управляващите в Сирия преговарят в рамките на международната конференция „Женева-2” с посредничеството на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими.

По този повод официалният представител на Белия дом Джей Карни заяви, че администрацията на САЩ не вижда алтернатива на преговорния процес за Сирия, но разбира, че той ще бъде труден, предава ИТАР-ТАСС.

Карни определи като „важно постижение” напредъка по този въпрос. Освен това представителят на Белия дом приветства планираната среща между сирийската опозиция и правителството. В същото време той подчерта, че американската страна не таи илюзии и не смята, че процесът ще е лесен.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров коментира в интервю за телевизия „Россия”, че не е обсъждал темата за руско-сирийските договори в сферата на отбраната по време на срещите си с представители на бунтовниците.

„Не сме засягали тези теми. Сега за нас главното е да започне преговорният процес. Нямаше необходимост да се навлиза в детайлите на руско-сирийските отношения”, посочи Лавров.

mediapool.bg