Кламер БГ - Новини: Париж обяви, че ще вземе мерки заради поведението на Сидеров

Париж обяви, че ще вземе мерки заради поведението на Сидеров

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 17:38ч.
Париж обяви, че ще вземе мерки заради поведението на Сидеров

Посолството на Франция в България излезе с безпрецедентно остро изявление, в което осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров, нападнал културния аташе на Франция Стефани дьо Мартие по време на полет от София за Варна в понеделник вечерта.

"Дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние", съобщиха от посолството, без да споменават името на Волен Сидеров. "Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си", заявиха от посолството и допълниха, че ще "вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение".

Само час по-късно обаче посолството свали от интернет страницата си позициятаи я замени с далеч по-омекотен вариант. От българското Министерство на външните работи до момента не съобщават за официална реакция от страна на Париж.

В първоначалния вариант на позицията (виж скрийншота) се посочваше дословно:

"Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин е отправил укор по отношение на националността му и позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си.

Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение. Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство".

По-късно позицията бе значително променена:

"Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта. Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите на този дипломатически служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такова право.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители".

Първата позиция на френското посолство бе публикувана във вторник следобед, след като прокуратурата обяви, че е започнало разследване на скандала, при който лидерът на "Атака" е нанесъл побой над полицай и гражданин и заради това може да му снеме депутатския имунитет.

Според свидетелски разказ на жена, която е била на борда на самолета, Волен Сидеров буквално е издаветелствал над френската дипломатическа служителка, взел й е документите за "проверка" и по-късно стюардеса го молела да ги върне, защото така настоял командирът на полета.

Агресията на лидера на "Атака" спрямо френски дипломатически служител се вписва в хрониката на униженията, на които българската държава подлага официалните представители на Франция у нас.

Миналата година правителството на Пламен Орешарски не предложи френския посланик Филип Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато беше практиката.

Посланик Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер по-рано публично призоваха правителството на Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление.

БСП и ДПС без официална реакция

Последният скандал, провокиран от Волен Сидеров, за който през целия ден шумят всички медии и по който прокуратурата взе активно отношение, остана незабелязан за управляващите партии БСП и ДПС. Търсени за коментар, говорителите на двете партии си изключваха телефоните или се измъкваха с отговор, че нямат достатъчно информация или че чакат прокуратурата да си свърши работата.

В 17 часа във вторник от пресцентровете на БСП и на ДПС заявиха пред Mediapool, че официални партийни позиции, каквито обичайно се публикуват в такива ситуации – няма да има.

Единствената реакция от управляващото мнозинство бе на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който като опозиционен депутат често критикуваше поведението на "Атака" и на Сидеров, но откакто националистите крепят кворума в настоящия парламент, много внимава да не ги засегне.

"Всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт и когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме. Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона", коментира Миков във вторник пред БНР.

За сметка на това пък ГЕРБ, чиито общински съветници във Варна са гласували заедно с "Атака" за промяна на турските имена на местностите по северното Черноморие, на централно ниво разкритикуваха поведението на Сидеров.

Владислав Горанов от ГЕРБ съобщи, че ще поискат оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

"С неговото поведение той се лиши от моралното право да е председател на етичната комисия. Той не би трябвало да заема какъвто и да било ръководен пост на колективен орган в Народното събрание", заяви Горанов на нарочна пресконференция, след като още рано сутринта партията излезе с остра декларация, осъждаща Сидеров.

"Национализмът е идеология, а не повод за девиантно поведение. Има органи, които трябва да си свършат работата", заяви депутатът. И добави, че за всички ще бъде интересна реакцията на останалите парламентарно представени партии. "Ако липсва такава, ще се убедим за пореден път в нелогичната и неприемлива зависимост на две европейски партии в името на целта да управляват", каза Горанов.

mediapool.bg