Кламер БГ - Новини: Папа Франциск кръсти деца на хора без сключен брак

Папа Франциск кръсти деца на хора без сключен брак

Свят

|
Нед, 12 Ян 2014г. 16:57ч.
Папа Франциск кръсти деца на хора без сключен брак

Папа Франциск кръсти във Ватикана детето на една неомъжена майка, също и дъщерята на двойка, сключила само граждански брак. Общо 32 деца бяха събрани за церемонията в Сикстинската капела, предаде Франс прес.

"Хорът днес пее, обаче най-хубавият хор е този на децата и някои ще плачат, ако са гладни или искат нещо друго. Спокойно, мили майки, ако са гладни, дайте им да ядат", обърна се папата към родителите по време на кръщавката.

Миналия месец той заяви в интервю, че майките могат без притеснение да кърмят децата си по време на водените от него богослужения, напомня Ройтерс.

Кръщелните церемонии, традиционни за Ватикана, се организират в Сикстинската капела - най-вече за децата на местни служители, но тази година папа Франциск покани и други бебета, посочва АФП.

Така например семейство италиански военнослужещи, присъствало на обща папска аудиенция преди няколко месеца, помоли Франциск да кръсти дъщерята - Джулия, и Светият отец прие, както разказаха двамата в печата. Щом обаче съпрузите изпратили документите във Ватикана, станало ясно, че имат само граждански брак. Това впрочем не попречи на папата да кръсти дъщеря им, както и детето на една неомъжена майка - изоставена от своя партньор, тя смятала да абортира, но се отказала и написала писмо на Франциск.

"Вам се пада дългът да предадете вярата на тези деца - това ще е най-хубавото наследство, което ще им оставите", добави първосвещеникът.

По време на кръщелната церемония вместо да се впуска в дълги богословски разсъждения, подобно на своите предшественици, Франциск произнесе само кратка проповед, посветена главно на децата - "те са най-важните хора тук", цитира думи на папата Ройтерс.

mediapool.bg