Кламер БГ - Новини: Нидал Алгафари потвърди за алтернативната евролиста на Първанов

Нидал Алгафари потвърди за алтернативната евролиста на Първанов

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 09:04ч.
Нидал Алгафари потвърди за алтернативната евролиста на Първанов

Формацията "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ) на бившия държавен глава Георги Първанов "най-вероятно" ще обяви своя алтернативна на БСП листа за предстоящите през пролетта избори за Европейския парламент.

Това потвърди пред бТВ в понеделник членът на социалистите и пиар специалист Нидал Алгафари.

Както Mediapool вече писа, експрезидентът е събрал в петък на необявена пред медиите среща членовете на АБВ, на която са присъствали кметове от БСП, Румен Петков и други негови привърженици от партията, за да обяви новата си инициатива.

"Първо, то не е рестартиране на нищо. Това са хора, които никога не са си променяли убежденията. Просто изчакаха удобния момент, в който да могат да се заявят като политики", коментира Алгафари с уточнението, че "най-вероятно ще има листа, дали ще я наричаме алтернативна или не, но най-вероятно ще има".

Той потвърди и информацията, че най-вероятният водач на евролистата на АБВ ще бъде евродепутатът от БСП и бивш външен министър Ивайло Калфин.

"Като се върнем малко по-назад и поразсъждаваме ще видим например, че Георги Първанов няма неспечелени избори. Той всички големи, национални избори той ги печелеше един след друг, докато Сергей Станишев големи национални избори, включително в големи градове, ги губеше от Бойко Борисов. Като маче у дирек го биеха", обясни Алгафари логиката на действията на бившия президент.

На въпрос дали членовете на АБВ не се опитват да направят алтернативна лява партия, по подобие на гръцката ПАСОК, той отговори: "Може да се стигне до в краен случай до такова нещо, което не е лошо". Според близкия до БСП социолог Кънчо Стойчев обаче Първанов за пръв път в политическата си кариера стъпвал по "много тънък лед".

"От една страна, неговите основни критики са насочени към ръководството, персонализирано в Сергей Станишев. Сигурно има своите основания за тези критики. От друга страна обаче имаме обща политическа ситуация в страната, при която Сергей Станишев действително изкара пълен мандат, загуби от Бойко Борисов и победи Бойко Борисов. Тук другото е да застанем на тезата на Бойко Борисов, която е много умна теза: шимпанзе се бие в гърдите – "Победа, победа, победа". Резултатът е ясен – Бойко Борисов е извън властта. Плюс това не го свали само Сергей Станишев, а го свали улицата и хората го свалиха, България го свали, България го абортира", коментира той.

Гражданският проект на Георги Първанов тръгна с фалстарт през ноември 2010 г. и след фиаското й бе замразена под претекст, че бившият държавен глава не иска да бъде заподозрян, че се стреми към разцепление в БСП.

mediapool.bg