Кламер БГ - Новини: Неизвестни богаташи плащат на шефа на антикорупционната комисия

Неизвестни богаташи плащат на шефа на антикорупционната комисия

България

|
Нед, 29 Дек 2013г. 15:57ч.
Неизвестни богаташи плащат на шефа на антикорупционната комисия

Лидерът на "Атака" и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров твърди, че негови богати приятели са платили луксозните му воаяжи и престои в Париж и други скъпи дестинации. Той обаче не пожела да назове кои са тези "приятели", нито пък вижда проблем в това някой да му плаща екскурзиите. Волен Сидеров обяви това в неделя пред бТВ, коментирайки скандала с луксозните си пътувания, станали известни малко преди Коледа, когато в медиите изтекоха негови снимки от Куба, Париж и Венеция.

От "Атака" се опитаха да омаловажат скандала, като всички въпроси кой плаща скъпите забавления на лидера бяха отклонени с обяснения колко добре изглежда той по бански на плажа в Куба. В последната си изява по бТВ Сидеров също се държеше като "неразбрал" за какво става дума и дори показа нарочно донесена своя снимка по потник, направена от Деница Гаджева.

Предстои да се види дали съуправляващите партии БСП и ДПС, които отклониха искането на ГЕРБ за оставка на Сидеров от председателския пост на антикорупционната комисия, ще преосмислят позицията си след самопризнанията му за това как неназовани "богати приятели" му плащат сметките и как той пътувал до Куба с лични спестявания. В противен случай Сидеров би трябвало да разследва сам себе си за конфликт на интереси и корупция – нещо, което едва ли би направил, ако се съди по обясненията му пред бТВ.

Авторът на "плана за борба с колониалното робство" и гласовит борец срещу капитализма повтори, че "няма драма, нито скандал" около пребиваването му в Куба по времето, когато Народното събранието обсъждаше и гласуваше бюджета за 2014 г. За пътешествието се разбра от изтекли в медиите фотоси на Волен Сидеров от плажа. Веднага след това изтекоха други снимки, правени преди около четири години, показващи как бореца срещу колониалното робство разпуска в един от най-луксозните хотели в Париж, забавлява се във Венеция и пр. Според проверка на Нова телевизия само шестте нощувки на националистическия лидер в парижкия хотел "Четири сезона" струват 15 000 евро.

Възникнаха въпроси откъде Сидеров и хората му разполагат с толкова пари, като предположенията бяха, че воаяжите са за сметка на данъкоплатците, със средства от щедрите партийни субсидии.

"Вие и още няколко национални медии станахте функция на едно жълто сайтче", каза Сидеров на водещия по повод тиражирането на снимките.

"Видях морето, естествено. Нелепо е да не отида като съм в Куба. Извън работата си имам свободно време, за което на никого не дължа обяснение. Отидох с лични средства, събирани специално, трупани години, за да видя тази страна, на която се възхищавам".

Сидеров каза, че заплатата му като народен представител е между 2300 лв. и 2400 лв. на месец. Той не пропусна да спомене, че живее под наем, а и всеки месец прави дарения на хора в нужда, като е задължил всички депутати от парламентарната група да правят благотворителни жестове.

"Лични средства събирам, за да отида в една държава, на чийто лидер съм се възхищавал. Ще ви пратя снимки от 1978 г., когато на площад "Славейков” показвам снимки на Че Гевара по случай неговата 50-годишнина”, обясни Волен Сидеров по повод пътуването до Куба.

Той настоя, че в почивките му в скъпи хотели и луксозни курортни дестинации няма нищо нередно, като изтъкна, че има богати приятели.

"Има хора, които винаги ще ми помогнат, както и приятели в чужбина, които са винаги готови да ме посрещнат. Има хора по света, които ме ценят истински. Имам влиятелни приятели, които могат да ме поканят и в скъпи хотели. И в Париж съм бил, без да харча народни пари”, обясни националистът.

"Както боецът се бие и после трябва да отдъхне, така и аз заслужавам отдих”, продължи той. "Никой не ме пита как три пъти отварях кървяща язва през годините”, допълни героично Сидеров.

Той отказа да посочи кои са влиятелните му приятели с мотива, че "човек трябва да има едно уважение към хората, които не желаят да бъдат експонирани – има човешко достойнство, което трябва да се уважава, не всичко е търговия в живота”.

"Аз съм се раздал толкова много на хората, логично е да очаквам, че ако закъсам, и на мен ще ми помогнат”, допълни Сидеров, като увери: "Оправям се, няма да остана в нужда”.

Той категорично отрече подобни "жестове” да са синоними на "подкуп” за ответни "политически жестове” като подчерта: "Става дума за жест, за приятелство. Ако аз ви ценя и ви поканя, какъв е проблемът?”

Той отхвърли съмненията, че пътуването е платено с пари от партийната субсидия и респективно от данъкоплатците с аргумента, че "парите от субсидиите са обект на много сериозни проверки, субсидиите не могат да се харчат както си искаме”.

Пътуването в Куба- частно с елементи на политическо

Сидеров не потвърди дали посещението в Куба е било по повод рождения ден на депутатката Деница Гаджева, като посочи, че то е "съвпаднало” с празника. "Гаджева беше много радостна, напуснала е Куба още като малко бебе и много искаше да види родната си страна”, обясни Волен Сидеров.

Той уточни още, че посещението не е било официално, а по-скоро "частно с елементи на политическо отношение”. Целта била да се организира официално посещение през март догодина, защото в момента правителствените представители били заети с реформи.

Волен Сидеров изрази недоумение защо субсидиите на другите парламентарни партии не са обект на такъв "нездрав интерес”. "Субсидията на ГЕРБ не е обект на никакъв интерес – Цветанов и Борисов пътуват ли в чужбина с тези пари? Трябва да има същия интерес – аз съм уверен, че ходят по плажове”, уточни Сидеров.

По повод снимките му от плажа в Куба той насочи коментара си към липсата на дрехи, вместо към местата и ситуациите, в които са направени.

"Ако искате хубава снимка, на която аз съм без дрехи, изпратили са моите сътрудници. Ако някой се интересува как изглеждам без дрехи – на снимката се вижда как изглеждам, нека колегите на моята възраст да покажат същото”, продължи Сидеров.

След като обясни, че някои от предишната серия фотоси са автентични, а други са манипулирани, уточни, че снимката от сътрудниците му е направена в офис, а фотограф е Деница Гаджева. Имало и други подобни снимки с автор Десислав Чуколов. Виждате как изглеждам без фотошоп.

Аз не съм спортист, но нека други политици покажат свои снимки, подкани лидерът на "Атака", който заключи : "Политиката е идеология, а не мускули”.

"Да отидеш в Куба и да не отидеш до морето е просто глупаво. Как в Куба няма да отидеш на море – това е островна държава, всяко кътче там е морско. На никого не дължа обяснение как си прекарвам свободното време”, заяви още Волен Сидеров.

Според него разпространението на снимките цели той да бъде "отстрелян”. Причината била прокарани от "Атака” законодателни мерки, като 20-процентната такса върху доходите на производителите на енергия от вятър и слънце. "Нарушихме нечии интереси, особено при намаляване на печалбите на тези, които се занимават с фотоволтаици – това беше една узаконена далавера. Това беше огромен политически интерес и нямаше как някой да не се опита да ме очерни”, заяви Сидеров, без да посочва кой точно от стотиците "заинтересовани" го е "очернил".

Той определи себе си като "този, който спря Борисов и Цветанов да се върнат на власт”. "Нека да бъде грях, историята ще го оцени. Страхувам се само от бога, защото видях много”, допълни лидерът на "Атака”.

"Ние дадохме кворума и осигурихме шанс на новото правителство да се види какво може. Ако не може, аз съм първият, който ще каже "Айде надолу”. И на Борисов дадох шанс с пожеланието "Работи за България”. Не всеки жест с обществено значение е свързан с много милиони”, допълни лидерът на "Атака” в опит да отхвърли съмненията за отплатата за 121-ия депутат или т. нар. "златен пръст” за мнозинството.

"Осигуряването на кворума е наше задължение, за това сме избрани – да поддържаме правителството и да има стабилност, а не хаос и анархия”, допълни Сидеров.