Кламер БГ - Новини: Националисти подкрепят управляващите и обвиняват европейски, а не руски компании за колонизатори

Националисти подкрепят управляващите и обвиняват европейски, а не руски компании за колонизатори

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 15:51ч.
Националисти подкрепят управляващите и обвиняват европейски, а не руски компании за колонизатори

"В България отклоняваме дебата от по-важни неща, включително и чрез националисти, които негласно подкрепят управляващите, а същевременно обаче гласно обвиняват европейските компании, а не руските, че са колонизатори", заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

"За съжаление, днес политиците в България - слагам и себе си в тази категория, произвеждат нестабилност. Липсва стабилно парламентарно мнозинство, правителството и парламентът в своята ежедневна работа зависят от партия с ултранационалистически антипазарни възгледи", каза държавният глава, който участва в среща на правителството с бизнеса.

Той посочи още, че българският патриотизъм е проевропейски, и вярва, че посоката на изграждане на демокрация от европейски тип е ясна.

"В България големият въпрос не е в посоката, а в скоростта, с която се движим, скоростта и ефективността, с която надграждаме демократичните институции", каза Плевнелиев.

Президентът отново призова към реформи за конкурентоспособност и решителни действия за преодоляване на кризата, като отбеляза, че през 2013 г. "не сме видели нито една реформа, въпреки че са се сменили три правителства".

Той прогнозира, че в готвения от правителството пакет антимонополни мерки ще има много популистки обещания. Освен това се обяви срещу намеренията на правителството да национализира предприятия.

Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад на Европейската комисия за България, който ще бъде представен в сряда, но вече излезе информация, че ще е силно критичен, като посочи, че ще изчака позицията на правителството.

"Важно е да се фокусираме върху подхода, важно е дали правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и пред българския парламент и какво ще бъде отношението им към казаното от ЕК. Дали ще търсим някой отговорен, прехвърляйки си топката, или ще кажем, че ЕК е партньор на България и като такъв е честно да ни показва проблемите. Трябва да има дебат как ще постигнем прогрес по посочените от ЕК проблеми", коментира Плевнелиев.

Toй добави, че ще запази правото си, след като види накъде тръгват дебатите, да изкаже мнение по темата.

Във форума все участие и естонският държавен глава Тоомас Хендрик Илвес. Плевнелиев коментира, че предвид опита на Естония България има много поводи да се срамува от пропилените шансове през последните 15 години.

"България тогава беше също толкова силно мотивирана и с ясна визия за повече прозрачност и прогнозируемост на институциите чрез административна реформа и въвеждане на електронно правителство, както и в Естония. За 15 години се смениха може би 5-6 правителства в България, но ние сме далеч назад от това, което нашите приятели постигнаха. Каква е рецептата за успех? Много елементарна - имай приоритет и фокус, и ако ги имаш, надграждай по тях, независимо кой е на власт", каза Плевнелиев.

На обща пресконференция с Тоомас Хендрик Илвес Плевнелиев каза, че въвеждането на електронно правителство е стратегически важно за България и че е необходимо правителството да се обърне към този приоритет и да осигури съответното финансиране.

Президентът Илвес изрази готовност за подкрепа в областта на електронното правителство и посочи, че Естония винаги е на разположение, когато някоя страна иска да работи съвместно с нея.

"Обща е позицията на подкрепа за продължаващата интеграция в ЕС и разширяването на Съюза със страните от Западните Балкани, за създаването на по-конкурентоспособна европейска икономика и интегрирана Европа, която може да играе важна роля на глобалната сцена", каза още Плевнелиев.

mediapool.bg