Кламер БГ - Новини: Наркотиците са здравен проблем, а не престъпление, смятат експерти в Брюксел

Наркотиците са здравен проблем, а не престъпление, смятат експерти в Брюксел

Общество

|
Пет, 24 Ян 2014г. 11:57ч.
Наркотиците са здравен проблем, а не престъпление, смятат експерти в Брюксел

Употребата на наркотици трябва да бъде възприемана като здравен проблем, а не като престъпление. Това е мнението на докладчика по тази тема на Европейския икономически и обществен съвет Дейвид Сиърс, цитирано от БТА.

Последното нещо, от което имаме нужда, е да изпращаме млади хора в затвора, където те добиват още по-лоши навици, добавя той. Според него наказателно преследване следва да се предприема само срещу разпространителите на наркотици, които печелят от тази дейност.

Сиърс добавя, че алкохолът, тютюнът и кофеинът също съдържат психоактивни съставки и в големи количества са по-опасни с пораженията, които носят за обществото и здравето, отколкото повечето нови наркотици (различни от канабис, кокаин, хероин и екстази).

Същевременно тези вещества не попадат сред определените за опасни в списъците на ЕС и САЩ.

Всякакви решения в тази област следва да се основават на данни, а не на печеленето на гласове сред широката публика, добавя докладчикът.

Той отчита, че темата за наркотиците винаги е била противоречива. Сиърс отбелязва, че в стратегиите за борба с наркотичните вещества е необходим нов подход. По неговите думи основната причина за провала на политиката в тази област се дължи на липсата на достоверни данни, както и на твърде различното отношение на обществата и политиците в различните държави към проблема.

Експертът допълва, че ЕС има малко отношение към политиката, свързана с наркотиците, тъй като тя е оставена в правомощията на отделните държави от ЕС.

mediapool.bg