Кламер БГ - Новини: Москва експулсира американски журналист

Москва експулсира американски журналист

Свят

|
Вт, 14 Ян 2014г. 12:58ч.
Москва експулсира американски журналист

Таганският съд в Москва потвърди експулсирането на американския журналист Дейвид Сатър заради нарушаване на срока на разрешителното му за пребиваване в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА във вторник. Говорител на съда поясни, че съдебното решение за експулсиране е издадено на 29 ноември по искане на руските миграционни служби на основание на това, че визата на Сатър е изтекла на 21 ноември.

Русия експулсира американски журналист за първи път след края на Студената война, коментират британските вестници "Файненшъл таймс" и "Гардиън". Ройтерс отбелязва, че случаят с Дейвид Сатър, който е известен критик на режима на руския президент Владими Путин и автор на три книги за Русия и бившия Съветски съюз, може да създаде напрежение в отношенията със САЩ. Отношението към Сатър може да предизвика съмнения за свободата на словото в Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи, допълва Ройтерс. Москва става все по-чувствителна към начина, по който се пише за нея в чужбина, коментира "Файненшъл таймс".

66-годишният Дейвид Сатър е бил кореспондент в Русия на британския вестник "Файненшъл таймс" в периода 1976 - 1982 г., след което е работил за "Уолстрийт джърнъл" и за анализаторски центрове. Той се завърнал в Москва през септември като съветник на финансираното от американския Конгрес Радио "Свободна Европа/Радио Свобода".

Самият Сатър разказва пред "Файненшъл таймс", че руското външно министерство от години отказва да му издаде разрешително за престой в Русия, но той е успявал да влиза в страната с бизнес визи, което направил и последния път във връзка с работата си за "Свободна Европа/Радио Свобода". През декември руското външно министерство потвърдило, че новата му виза е издадена, но според правилата, трябва да я получи извън територията на Русия. В руското посолство в Украйна, където Сатър разчитал да получи новото си разрешително за престой, дипломат му прочел предварително подготвено изявление, че присъствието му на територията на Руската федерация е нежелано и му се забранява да влиза в Русия.

Посланикът на САЩ в Москва Майкъл Макфол е направил официален дипломатически протест пред руските власти, на който те все още не са реагирали.

Сатър е експулсиран броени седмици, след като руският президент амнистира няколко известни политически затворници, сред които бившият олигарх Михаил Ходорковски, 30 активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" и две млади жени от руската пънк група "Пуси райът". Този ход бе възприет от западните медии като опит за подобряване на имиджа на Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри, на които страната ще бъде домакин следващия месец.

Гоненето на западни кореспонденти от Съветския съюз бе редовна практика по време на Студената война, коментира "Гардиън". Според британския вестник при управлението на Путин ФСС се е върнала към методите за сплашване на чуждестранни журналисти в стил КГБ.

Пред "Файненшъл таймс" Сатър коментира, че от опитите за упражнявале на влияние върху западните медии руските власти са преминали към опити за контрол. Западните медии припомнят, че през 2011 г. Русия отказа виза на кореспондента на "Гардиън" в Москва Люк Хардинг, а през 2012 г. беше отнета бизнес визата на френската журналистка Ан Нива, след като тя опита да събере информация за опозиционните групи извън руската столица.

Според "Гардиън" решението за изгонване на Дейвид Сатър от Русия може да е свързано с негови материали за бомбените експлозии в жилищни сгради в столицата Москва и два други руски града през 1999 г., при които бяха убити над 300 души. Владимир Путин обвини за взривовете терористи от Чечения и ги използва като претекст за оправдаване на втората война в размирната руска кавказка република.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че журналистът е планирал да подготви за радио "Свободна Европа/ Радио Свобода" разследвания за корупция в Русия и за изясняване на спорни подробности от посткомунистическата история на страната.

Експулсираният американски журналист освен това осъжда остро безкритичния според него подход на Белия дом към Кремъл, пише "Гардиън". Правителството на президента на САЩ Барак Обама "се отнася към Русия като към нормална демократична страна, вместо да я третира като общество, доминирано от малка група, която се грижи само за своите интереси, както в материален, така и в политически план", смята Сатър.

Експулсирането на Дейвид Сатър представлява "нарушение на правото на свободно слово", заяви председателят на радио "Свободна Европа/Радио Свобода" Кевин Клозе, цитиран от Асошиейтед прес.

mediapool.bg