Кламер БГ - Новини: МВР и МО в съмнителна координация около строителството на оградата по границата

МВР и МО в съмнителна координация около строителството на оградата по границата

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 16:57ч.
МВР и МО в съмнителна координация около строителството на оградата по границата

Само ден след като военният министър Ангел Найденов обяви, че строителството на телената ограда по част от границата с Турция се бави заради "процедури по Закона за устройство на територията, които са ангажимент на МВР", вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че ведомството му си е свършило работата още преди Нова година.

"Някои от процедурите, които очаквахме по-бързо да станат, което е необходимо - да се извадят съответните разрешения, съответните технически документации, не успяха да бъдат направени толкова бързо, и това не е изцяло работа на Министерство на вътрешните работи. Да, ангажимент на министерството е да придвижи процедурата, но са много други организации, които трябва да дадат становища, които трябва да дадат своята оценка и т.н., така че вече всичко е свършено, още преди Нова година, на 27-ми", заяви Йовчев пред БНР във вторник.

В понеделник колегата му в отбраната Ангел Найденов съобщи, че проектът за оградата все още не е одобрен, въпреки първоначалните планове. Според тях проектът трябваше да е утвърден до 4 декември, а до 80 дни след това - да завърши строителството на оградата. Във вторник Йовчев прогнозира, че въпреки забавянето срокът за построяването на съоръжението – февруари, ще бъде спазен.

Планира се оградата да бъде разположена в участък от 33 км., а строителството й да струва около 6 млн. лева. Наскоро обаче главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя тя да бъде удължена. Плановете за строителството на съоръжението вече бяха разкритикувани от ООН, а ЕК апелира към страните членки да не отблъскват бежанците.

Йовчев, подобно на Найденов, отхвърли критиките на Върховния комисар на ООН за бежанците за нечовешките условия, при които живеят търсещите убежище в страната.

"Ами, с нечовешките условия на живот по никакъв начин не мога да се съглася. И мисля, че ако вие отидете на място, ще се убедите, че да, условията са тежки, да, условията трябва да се подобрят, и това всички го възприемаме, но за нечовешки условия да говорим, мисля, че е доста пресилено. Все пак опитваме се и влагаме всичко като държава и като общество да осигурим някакви нормални условия на тези хора, и както го отчете и върховният комисариат, тези условия непрекъснато се подобряват. Искам да ви кажа, че в момента имаме български граждани, които живеят в условия, които са по-лоши от тези, които предлагаме на бежанците", коментира Йовчев.

Според него ситуацията с бежанците е под контрол.

"В последните дни имаме много малко лица, които нелегално са пресекли границата. За днес също нямаме задържани лица. От началото на годината имаме само едно лице, което нелегално е преминало и е задържано на българската граница", отбеляза Йовчев.

mediapool.bg