Кламер БГ - Новини: Италиански министър подаде оставка след обвинения в злоупотреби

Италиански министър подаде оставка след обвинения в злоупотреби

Свят

|
Пон, 27 Ян 2014г. 12:57ч.
Италиански министър подаде оставка след обвинения в злоупотреби

Министърката на земеделието, прехраната и горите на Италия Нунция ди Джироламо подаде оставка след скандал с подслушани телефонни разговори, уличаващи я в злоупотреби, съобщиха информационните агенции.

В момента италианското правосъдие води разследване по отношение на представители от администрацията на родния й град Беневенто, като в материалите на следствието фигурират подслушани телефонни разговори, от които става ясно че Ди Джироламо е съдействала за назначаването на свои познати в сектора на здравеопазването. В събота в италианския печат освен това се появиха информации, че финансовата полиция разследва нейното министерство за злоупотреби с европейски фондове на стойност близо 9 милиарда евро.

Ди Джироламо отрича обвиненията и самата тя не е обект на разследване, но обясни, че подава оставка, тъй като не може да продължи да работи в правителство, което не е защитило честта й.

В коалиционното правителство на Енрико Лета тя представляваше бившата партия на Силвио Берлускони Народ на свободата, но мина в новото политическо формирование Нов десен център, оглавено от Анджелино Алфано.

Нунция ди Джироламо е третата министърка в правителството на Лета, оказала се в центъра на скандал. Преди това оставка подаде министърката на спорта, младежта и равните възможности, олимпийската шампионка Йозефа Идем след обвинения в неплащане на имотен данък. Опозицията поиска и оставката на министърката на правосъдието Ана Мария Канчелиери, след като медиите съобщиха, че е ходатайствала за замяна на затвора с домашен арест за нейна позната.

mediapool.bg