Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Въпросът не е в новите заеми, които се вземат, а за какво ще отидат

Иван Костов: Въпросът не е в новите заеми, които се вземат, а за какво ще отидат

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 16:31ч.
Иван Костов: Въпросът не е в новите заеми, които се вземат, а за какво ще отидат

Няма опасност новите заеми, които правителството взема, да не могат да се изплащат един ден. Въпросът е за какво обаче ще отидат. Това смята бившият лидер на ДСБ Иван Костов, който в момента ръководи екип от анализатори в рамките на проекта Лаборатория за управление на рискове към Новия български университет.

"Въпросът е за какво ще се взимат (заемите - бел. ред.) и какво ще се прави с тях, това е големият проблем. България не може да усвоява европейски фондове с темпото, с което е необходимо това да става. Бизнесът не инвестира, кредитът не върви. Кредитът е много слаб, почти замрял. Бизнесът не отделя собствени пари за инвестиции, предпочита да спестява, тоест да напуска, да излиза от активна икономическа дейност. Тези неща, те са като скачени съдове и при това с обратна връзка", каза пред БНР Костов на въпрос какви са рисковете пред България през тази година.

Костов не се съгласи с оценките в редица медии, че мерките, които правителството е набелязало за съживяване на икономиката, ще дадат резултати.

"Аз видях около нова година и тези дни много хора се упражняват на тема прогнози. Има млади хора, които мислят, че са макроикономисти, които симпатизират на управлението, които дават едни напудрени с оптимизъм свои представи, има и не толкова млади хора, които, откровено казано, говорят неистини, само и само да създават някакво впечатление, че нещата не са толкова зле...", посочи бившият премиер.

Според него единственото позитивно нещо в областта на икономиката, което се случва, е на Българската фондова борса.

"Българската борса, колкото и да е със слаб оборот, направи един забележителен подем до края на миналата година, който, ако продължи, нещата ще започнат да изглеждат малко по по-друг начин. Това, което става на борсата, говори за явление - възстановява стойността на капитала, която беше загубена, стойността на активите, която беше загубена след голямата криза 2008-2009 г. А там се случи нещо страшно, там кризата блокира на практика огромни пари, свободни пари на българските инвеститори в недвижими имоти, в офиси, в хотели, в ресторанти, а след това във ВЕИ-производители на електричество и т.н., т.е. на няколко места в страната замря и силно се обезцени капиталът, който беше инвестиран, което до голяма степен създаде тази крайно неблагоприятна ситуация, която наблюдаваме", обясни Иван Костов.

Връщайки се на опитите на правителството да намали социалното напрежение чрез преразпределение на средства, Костов напомни, че въпросът не е само в преразпределението, а доколко то ще успее да тушира политическите и социалните рискове в страната.

"Дали правителството успешно ще преразпредели въздействията си, че да облекчи положението в социалната сфера и в политическите рискове, където то е в много тежка ситуация, няма нужда да го коментираме даже, всички го признават, но правителството прави това нещо като преразпределя бюджетни средства, т.е. прави една социална програма, с която се опитва да възпре евентуални зимни протести, и намалява цената на електричеството, създавайки огромни напрежения вътре в отрасъла "Енергетика" и електропроизводство в частност. Тоест правителството от сравнително стабилни системи прехвърля ресурс, натоварва ги допълнително, за да се справи с политически и социални рискове", каза той.

"Въпросът е колко могат да издържат тези сфери, които са ощетените, и предвид икономиката и енергетиката, и колко ефикасно ще бъде въздействието върху политическите и социалните рискове", завърши той.

mediapool.bg