Кламер БГ - Новини: Защо еврореволюцията в Украйна се провали?

Защо еврореволюцията в Украйна се провали?

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:46ч.
Защо еврореволюцията в Украйна се провали?

Минавах през площад "Независимост" преди две седмици, когато развълнуван мой приятел журналист съобщи новината. "Путин се съгласи да купи 15 милиарда долара от украинския дълг и намали цената на газа с една трета. Как мислиш? Дали това ще разпали протестите още повече?", попита той. "Разбира се", отвърнах. "Това само доказва, че Кремъл дърпа конците тук".

По-грешно твърдение от това нямаше как да изкажа. Този уикенд по-малко от 1000 души откликнаха на призивите на опозицията да протестират срещу сделката с Русия на Евромайдана.

През последните дни вятърът, изглежда, спря да надува платната на опозиционното движение. Много от демонстрантите в Западна Украйна също така започнаха да си събират палатките и си отидоха у дома за посрещането на католическата Коледа. Местните жители, които подкрепяха протестното движение, започнаха да губят

интерес.

"Украйна е като украинско момиче", каза моя приятелка в Киев. "Като й дадеш пари - става много по-спокойна".

Женя, собственик на фризьорски салон, който е бил сред шумните поддръжници на протестите, сега се дистанцира от активистите. "Вече няма причина да са там. Това е все едно да останеш на купон след като момичетата са си тръгнали", каза той.

Повечето хора в Киев изглежда са съгласни с неговото виждане за нещата. Евромайданът - тъй оживен и изпълнен с енергия през първите седмици на декември - е бледо подобие на това, което бе в дните преди Коледа. Въпреки че имаше все още някаква активност на основната сцена, масата протестиращи вече я няма. Няколко младежи играеха футбол край коледната елха, а неколцина мъже с посивели коси се грееха около лагерните огньове.

Барикадите, изградени от пейки, автомобилни гуми, чували със сняг, все още са непокътнати. Няма ги обаче нетърпеливите младежи, които следят тълпата за натрапници и провокатори. Няма опашки дори пред павилиончетата, където се предлага безплатна топла храна.

С настъпването на Нова година и наближаването на руската Коледа, повечето украинци оставят политиката настрана и се готвят за почивните дни. Една борбена революция, която заплашваше със сваляне авторитарното правителство на Виктор Янукович, бе изкарана от релси от Дядо Коледа.

Поглеждайки назад, е невероятно, че такава смела революция бе осуетена така лесно с един ход, извършен от Кремъл. Офертата на Путин веднага стабилизира украинската валута (гривня) и прогони призрака на дефолта от изпадналата в затруднение държава. Намалената цена на газа е добре дошла за обикновения украинец, който някога плащаше за руски газ повече от западноевропееца.

Докато борбата между европоцентристката и рускоцентристката Украйна бе чисто идеологическа, повечето украинци подкрепяха протестиращите. Когато обаче Путин начерта линия, която не бива да бъде престъпвана и демонстрира преимуществото за украинската валута от съюз с Русия, обикновения украинец разбра каква съдба му е отредена. Със средна заплата малко над 300 долара на месец и задъхващо се местно производство, руското предложение дава на украинците втори шанс да спасят страната си от икономическите беди. Повечето украинци просто не са достатъчно богати, за да

обърнат гръб на щедростта на Кремъл.

Украинският президент също си изигра добре картите. Щом разбра, че действията на полицията само възпламеняват протестите, даде заден ход през изминалите седмици и остави демонстрациите да си извървят естественото развитие. В отсъствието на нощни щурмове от страховитите части за борба с масовите безредици Беркут и на полицейски побой на демонстранти, стана трудно да бъдат ентусиазирани масите, за да протестират непрекъснато на площада на Независимостта. Това, че президентът уволни кмета на града и отговорните за побоя на студенти, който възпламени протестите, също послужи за успокояването на страстите.

В помощ на управляващата клика беше и обстоятелството, че опозицията е разпокъсана и няма ясен лидер, който да обедини разнородните групи, съставляващи протестното движение. Никой от сегашните лидери, включително шампионът по бокс Виталий Кличко, няма харизмата и привлекателността на борбената Юлия Тимошенко, която продължава да е зад решетките. Опозиционното движение включва също крайнодясната националистическа партия "Свобода". Нейното бдение с факли на първия ден от новата година в чест на рождения ден на почитан от националистите герой, възприеман от много украинци като "нацистки колаборационист", също отчужди много от умерените съмишленици на движението Евромайдан.

Не е дошло времето все още украинското правителство да обяви битката за приключила. "Евромайданът" се изпълни с енергия в новогодишната нощ, когато десетки хиляди излязоха да подкрепят губещата инерция революция. Имам приятели от западната украинска "столица" Лвов, които шофираха осем часа по заснежените пътища на 31 декември, за да могат да посрещнат Нова година на площада.

Други приятели оставиха уютните домашни празненства и оживените нощни клубове, за да излязат на площада в новогодишната нощ. На Евромайдана цари празнична атмосфера в дните след Нова година, музиканти свирят пред "окупираното кметство", а коледни дръвчета украсяват палатките на останалите протестиращи.

Лидерите на движението, в това число Кличко, обявиха, че планират да се борят докато правителството не обяви предсрочни избори. Те обявиха също намеренията си да останат на площада поне до пролетта. В най-лошия случай опозиционното движение просто временно е утихнало около празниците.

Но един грешен ход на правителството или едно неразумно искане на Русия може да изкара хиляди хора обратно на площада само за ден. Украинците са показвали своя кураж и решителност да громят правителствените побойници през последните няколко седмици. Малко вероятно е духът, роден от тази "Евролюция" да изчезне скоро.

Щом опиянението от водката изчезне след руската Нова година на 13 януари, нещата отново могат да станат непредсказуеми. На Кремъл може да му стане навик да хвърля маса пари на Украйна, ако иска да запази тази гледаща на Запад държава в своята сфера на влияние.

По БТА

mediapool.bg