Кламер БГ - Новини: Западни тайни служби разменяли информация по сигурността с Дамаск

Западни тайни служби разменяли информация по сигурността с Дамаск

Свят

|
Ср, 15 Ян 2014г. 17:39ч.
Западни тайни служби разменяли информация по сигурността с Дамаск

Представители на разузнавателни служби от Великобритания, Германия и САЩ са посещавали през последните месеци Дамаск и са преговаряли със сирийското правителство с цел да бъдат установени граждани на страните им, присъединили се към въоръжената опозиция в Сирия, предаде Би Би Си.

Агенцията изтъква разлика в подходите на тайните служби и на официалната западна дипломация спрямо Дамаск: първите водят консултации със сирийското правителство, а вторите продължават да заявяват, че ако Башар Асад остане на власт, в Сирия няма да има мир.

Представители на западни тайни служби са имали срещи със сирийски колеги, потвърдил за Би Би Си Фейсал Микдад, зам.-министър на външните работи на Сирия.

"Имаше такива контакти и те потвърждават тревогата на Запада, че в тамошни държави може да разпространят тероризъм хора от редиците на сиирйската въоръжена опозиция", заяви той.

Според британски аналитици близо 300 граждани на кралството са участвали в сражения в Сирия на страната на структури, близки до Ал Каида. Около 50 от тях вече са се върнали във Великобритания.

mediapool.bg