Кламер БГ - Новини: ДПС готви промени в закона в полза на тютюнопроизводителите

ДПС готви промени в закона в полза на тютюнопроизводителите

България

|
Съб, 28 Дек 2013г. 14:41ч.
ДПС готви промени в закона в полза на тютюнопроизводителите

ДПС готви промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да бъдат защитени правата на тютюнопроизводителите, съобщи в събота депутатът Ердинч Хайрула, цитиран от ”Дарик”. Според него промените се налагали поради провалената политика на правителството на ГЕРБ в сектора.

”Очакваната либерализация на пазара, която те въведоха с промени в Закона, която да регулира цените на тютюна, не доведе до добри резултати. Очакваха да се вдигнат изкупните цени, но това не стана”, каза Хайрула.

Според него е било грешка премахването на лицензионния режим в Закона за тютюна и тютюневите изделия, както и отпадането на регистъра на тютюнопроизводителите.

”В закона бяха записани срокове за изкупуване, а също и минимални изкупни цени. Сега това не съществува облечено в законова форма и ръцете на изкупвачите са развързани те да определят и срокове и цени, което внася напрежение в сектора”, каза депутатът.

По време на митинг в Момчилград по повод 29 години от Възродителния процес зам.-председателят на ДПС Рушен Риза също поиска защита на тютюнопроизводителите. По думите му ГЕРБ са изменили закона така, че в момента изкупвачите на тютюн извивали ръцете на производителите, бавейки изкупната кампания.

По думите на кмета на община Кирково Сали Рамадан миналата година по това време всичкия тютюн вече е бил изкупен. Сега една единствена фирма – ”Булгартабак-София”, била стартирала изкупуването в най-големия тютюнопроизводителен район в Източните Родопи - Кирковско.

”Забавянето на кампанията доведе до голямо напрежение сред производителите. Може би целта на фирмите, които знаят, че има по-голямо количество и с добро качество произведен тютюн тази година - 2500-2800 тона в община Кирково, е да ударят с по-ниски цени производителите”, коментира Рамадан.

Той е убеден, че без държавно регулиране на този отрасъл няма как да стане. ”Това засяга хляба на стотици хиляди души, не са 10 000-15 000, за да оставиш пазарът да определя цените”, каза кметът на Кирково.

mediapool.bg